Björn skjuten i Fällfors: ”Jag hade inget val”

En björn sköts till döds i en renhägn i Fällfors på söndagsmorgonen, efter att ha orsakat en hel del problem för renägaren.

På söndagsmorgonen sköts en björn till döds i en renhägn i Fällfors. Björnen ska tidigare i helgen bland annat ha dödat två renar.

– Det är ett elände. Vi har högdräktiga vajor som ska föda snart och de har utsatts för stress i flera dygn, säger renägaren som sköt björnen.

En kvinna kontaktade renägaren på fredagskvällen och uppmärksammade om att en björn befann sig utanför renhägnen. Renägaren åkte ut och hittade björnen sittandes på skoterleden.

– Jag var 15 meter ifrån och han var inte ett dugg rädd. Jag sköt ett varningsskott och skrämde iväg honom, men halv tre på natten var han tillbaka i hagen och rev, säger han.

Efter fredagens händelser tog renägaren kontakt med länsstyrelsen för att söka tillstånd för skyddsjakt.

– Jag kontaktade länsstyrelsen direkt. Jag fick svaret att jag skulle förlita mig på paragraf 28, säger renägaren.

Paragraf 28 i jaktförordningen gör det möjligt för tamdjurs ägare att skydda sina djur från rovdjursattacker. I och med att björnen orsakade problem inuti renhägnen ansåg därför Björn Jonsson, naturvårdsdirektör vid länsstyrelsen, att renägaren kunde försvara sina djur utan tillstånd för skyddsjakt.

Sedan fredagens händelser har renägaren stått vakt vid renhägnen, vilket till slut ledde till att björnen sköts.

– Jag har försökt följa alla regler och jag hade inget val. Det är tur att det här är en stadig anläggning, björnen kunde ha ställt till med sådan oreda om att om renarna stack iväg, så hade vi aldrig fått tag i alla igen, säger renägaren.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen