Behovet av SFI-lärare stor utmaning – men det finns planer

Notera att denna artikel är från 2016

Ett överskott på lite drygt 2, 6 miljoner kronor för 2015. Så ser bokslutet för gymnasienämnden ut. ”Men vi begär ändå en underskottstäckning för språkintroduktion och Svenska för invandrare,” säger Bertil Almgren, gymnasienämndens ordförande.

När det gäller gymnasieskolorna visar Anderstorpsskolan positivt resultat med ett överskott på 806 206 kronor. Däremot hamnar både Kaplanskolan och Balderskolan på minus. Avvecklingen av Kaplanskolan visar ett underskott på nästan 1,7 miljoner kronor.

Balderskolans språkintroduktion som ökat sitt elevantal med 31 elever (från 120 till 151 elever) uppvisar underskott på lite drygt 440 000 kronor.

Vuxenutbildningen har också underskott på 1,9 miljoner kronor. Orsaken är att Svenska för invandrare (SFI) under 2015 haft ett stort antal elever.

Förvaltningen begär nu att underskotten för språkintroduktion samt SFI avskrivs till 2016, vilket gymnasienämnden också godkänt. Man anser också att det behövs ökad, ekonomisk kompensation för ökat flyktingmottagande.

Då antalet elever ökat, behövs även fler lärare men rekryteringen har blivit svårare.

– Vi söker lärare. Trycket på SFI har ju minskat, men det här är en stor utmaning. Ett sätt att rekrytera är lärarstuderande som gör sin verksamhetsförlagda del i sin utbildning, säger Bertil Almgren.

Vi söker lärare. Trycket på SFI har ju minskat, men det här är en stor utmaning.

Naturbruksgymnasiets plusresultat på cirka 4,2 miljoner kronor, valideringsenhetens på 1,1 miljoner kronor samt de nästan 300 000 kronorna från social investeringsfond överförs till nästa år.

– När det gäller naturbruksgymnasiet så är resultatet ackumulerat. 1,9 miljoner kronor är deras resultat från 2015, sedan har de tagit med sig resterande del från tidigare.

Investeringskostnaderna för 2015 visar överskott på lite drygt 400 000 kronor.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen