En varierande och inspirerande kväll

Vetskap. Stina Renberg visade upp hur mycket socker produkterna innehåller.
Målet. Cathrin Söderberg och Ingela Brännström berättade om vandring.
Välbesökt. Mycket folk hade kommit för att lyssna på föreläsningarna.

Damernas kväll på Hotell Lyktan innehöll gripande föredrag om organdonation, kostråd och hälsa och en inspirerande berättelse om pilgrimsvandring. Så många som 120 kvinnor kom till Fjällkrafts middag med samvaro och en stor portion inspiration.

Illona Fjellström hälsade alla välkomna. Hon berättade om hur Arjeplogs kvinnliga nätverk Fjällkraft startade 1993. Bakgrunden var att locka kvinnor till Arjeplogs kommun, men också att få dem att stanna.

Först ut på scenen var kommunalrådet Britta Flinkfeldt som betonade att hon deltog som ”den privata Britta”. Hon berättade konkret och gripande om sitt möte med kärleken Bengt som gick via en donation.

– Jag har alltid varit en som tycker att man ska hjälpas åt och det som hände mig med en njurtransplantation var egentligen inget stort.

Det var när hon läste om sin ungdomsvän i ett Facebookinlägg som hon snabbt agerade. Han var svårt sjuk och frågade om det fanns någon som skulle kunna skänka honom en njure.

”Du kan få min”, svarade Britta. Operationen genomfördes på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg i början av juni 2016. När Britta Flinkfeldt berättade om hur hennes njure tog plats i Bengts kropp i rummet intill var publiken på helspänn.

– Och tänk, den gick igång, den ännu varma njuren fungerande hos honom.

Idag lever de tillsammans och även om det inneburit sjukskrivningar och ett annat livstempo menar hon att allt känns rätt.

Läkaren Stina Renberg, Arjeplog, föreläste om kost och hälsa. Hon beskrev sin egen resa till en bättre mathållning och menade att alldeles för få läkare är intresserad av frågor som rör människors kost.

– Det pågår en fetmaepidemi i världen, sa Stina Renberg och pekade på statistik från WHO, Världshälsoorganisationen.

– 51 procent i Sverige idag är överviktiga eller feta. Sockret är den störst boven.

I en mindre utställning vid salen hade Stina Renberg lagt upp illustrerande exempel med yoghurt, bröd och juice.

Sist ut på Ladies Night var Cathrin Söderberg och Ingela Brännström som med stor glädje berättade om vandring. Vägen är målet, var rubriken, och det passade utmärkt in på den resa de gjorde till fots mellan Tui i Portugal och till den välkända vallfärdsorten Santiago de Compostela.

– Vi har varit pilgrimer och gått mot samma mål som många andra vandrare. En pilgrim är en främling som gör en resa till en helig plats.

– Vi gör det inte för att plåga oss, vi är livsnjutare och tar för oss av det goda.

De visade upp pilgrimspass för publiken och symbolen för vandringen som är ett skal av pilgrimsmusslan.

Efter tre timmar avslutades kvällen. Arrangörerna Fjällkraft var mycket nöjda.

– En lyckad kväll! Vi hade duktiga föreläsare, sa Illona Fjellström.

Maria Sandström

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen