Historien om den 58-årige läraren har varit mycket uppmärksammad i media sedan händelserna i maj, tidigare i år.
I förhör har det framkommit att han upplevde en subtil, sofistikerad mobbning på skolan, vilket gjort att han kände sig isolerad i arbetslaget. En annan orsak till hans dåliga mående är att han, utifrån ett samtal från en anhörig strax innan de aktuella händelserna, uppfattade det som att han hade anmälts till psykiatrin och inte skulle få träffa sina barn.
För att dämpa ångesten drack han mycket alkohol. Så även den 14 maj, då han grovt rattfull kom upp på trottoaren och körde på de tre ungdomarna på Tegsbron.
Två av dem bröt båda sina ben, men enligt deras målsägandebiträde, advokat Fredrik Björk, kunde olyckan ha slutat betydligt allvarligare.
– Två av dem har flugit över bilen och det har hamnat saker som de har haft på sig ned i älven. Det hade lika väl kunnat vara så att någon av ungdomarna hade hamnat i älven eller krossats mot räcket, berättade han för VK i samband med rättegången.
Ångerfull
I tingsrätten var den åtalade 58-åringen mycket ångerfull över händelsen.
– Jag vill börja med att säga att jag är hemskt ledsen för vad som har drabbat er och jag hoppas att ni kan gå vidare i livet, men ingenting jag säger kan ursäkta det jag har gjort, sade han i riktning mot ungdomarna i rättssalen.
58-åringens försvararsadvokat, Leif Silbersky, ansåg att hans klient inte skulle dömas för annat än grovt rattfylleri för händelsen på Tegsbron, men tingsrätten instämmer inte i den bedömningen.
I stället döms han för grov vårdslöshet i trafik, grovt vållande till kroppsskada och grovt rattfylleri för gärningen mot ungdomarna som inträffade den 14 maj. Dessutom ska han betala 25 000 kronor till vardera ungdom.
”Han var alkoholpåverkad då han körde, han brast i uppmärksamheten över bilens placering på vägen och i manövreringen av den med följd att han körde på och skadade de tre ungdomarna som gick på brons trottoar. Vållandet till kroppsskada ska enligt tingsrättens mening också bedömas som grovt brott eftersom det krävs särskild uppmärksamhet av den som kör bil på den aktuella bron vid en tidpunkt då det kan förväntas att såväl gång – som andra vägtrafikanter uppehåller sig där”, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.
Efter lärarens påkörning av ungdomarna insåg hans chef, en rektor i Umeå, att hon var tvungen att vidta åtgärder med anledning av lärarens hälsa, men också för att ordna med betygssättning och vikarie under tiden som han skulle behöva vara sjukskriven.
Attackerade med yxa
På tisdagen den 19 maj besökte hon den 58-årige läraren i dennes bostad.
Efter att de diskuterat en stund och hon skulle lämna lägenheten och nämnde något kort om hälsningar från kollegorna, greppade han tag i en yxa från en byrå intill och slog henne i huvudet, innan attacken fortsatte på balkongen med ett tiotal slag.
– Han var ute efter att döda mig. Han var som ett djur, berättade kvinnan under det dramatiska förhöret i tingsrätten.
58-åringen har i sin tur förklarat att det fanns en allmän ilska som byggts upp under flera år över hans situation och tillvaro, och att ”allt bara exploderade”.
Livshotande skador
Rektorn fick livshotande skador mot huvudet och opererades i tio timmar. Den läkare som opererade henne befarade att hon inte skulle överleva och det första försöket att väcka henne misslyckades.
Trots de svåra skadorna så vaknade hon elva dygn senare.
Tingsrätten dömer nu mannen för försök till mord efter yxattacken på Dragonfältet. Han ska också betala 142 000 kronor i skadestånd till rektorn.
Straffvärdet för gärningarna uppgår till flera års fängelse, men en rättspsykiatrisk undersökning har tidigare slagit fast att läraren lider av en allvarlig psykisk störning, fortfarande är sjuk och är i behov av vård. Tingsrätten beslutade därför att överlämna honom till rättspsykiatrisk tvångsvård med särskild utskrivningsprövning.
Sven Björkland/VK