Hon jobbar för en värld med mindre våld

Notera att denna artikel är från 2016
Finns överallt. Åsa tycker det är viktigt att påpeka att våld i nära relationer finns överallt, finns ingen grupp i samhället som är utesluten från det. Foto: Linnea Hedelilja.
Åsa Lööv Wesslund. Foto: Linnea Hedelilja.

– Hennes arbete för att hjälpa våldsutsatta kvinnor fick hela juryn att ha henne som favorit redan från början, berättar Alexandra Sundberg, representant från föreningen SKEVA.

En handfull representanter från SKEVA har träffats på ett fik i Skellefteå för att gratta Årets kvinna, en utmärkelse där man vill lyfta fram någon som jobbar mot orättvisor och skevheter i Skellefteå.

Nu står cappuccinokopparna på det blåa bordet och de flesta har hittat en plats, på pinnstolar och i den svarta fåtöljen. Alexandra tar upp ett papper ur väskan och börjar läsa den anonyma nominering, och Åsa får nu höra den för första gången.

– Oj … det är så att man blir generad, säger Åsa.

Ung och volontär

Hon lyfts fram för sitt jobb på Centrum för kvinnofrid där hon dagligen stöttar och hjälper våldsutsatta kvinnor, barn och män. Men det är inte bara ett jobb, intresset för frågor som rör makt, förhållande och förtryck har hon alltid haft.

– Jag kommer ihåg en speciell gång, det var när jag var ung och volontär i Kenya. Då gick jag och ett par kvinnor från byn och hjälptes åt på varandras åkrar och tyckte att det fungerade väldigt bra. Men nästa dag kom en av kvinnorna tillbaka alldeles blåslagen, hennes man hade blivit arg då hon hade jobbat på en annans åker då det fanns så mycket att göra på deras, säger Åsa.

Det var ett mycket starkt tillfälle då Åsa kände att det här är bland det viktigaste man kan jobba för, att se till att det blir jämställt, men att ingen far illa på vägen.

De finns de som har levt ett helt liv med en våldsam man.

– De finns de som har levt ett helt liv med en våldsam man, men har valt att stanna kvar i relationen ändå av olika anledningar, säger Åsa.

Snabbt kommer samtalet över kaffekopparna in på hur man i Skellefteå lyfter frågan som handlar om våld i nära relationer, på skolan och i hemmet.

– Våld i nära relationer har alltid haft ett mörkertal, men idag är det alltmer okej att prata om det och det är viktig, säger Åsa.

Taggar:

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen