Återvinningsstationer i Arvidsjaur svämmar över

Så här såg det ut vid en av återvinningsstationerna i Arvidsjaurs kommun på onsdagsmorgonen, en syn som blivit allt vanligare på senare tid. Foto: Malin Johansson/NN
”Våra entreprenörer har haft lite bekymmer att få tag på chaufförer, och senast igår så havererade en av kranbilarna”, säger Håkan Ström, pressansvarig på förpacknings- och tidningsinsamlingen. Foto: Malin Johansson/NN

Tömningen av återvinningsstationerna inom Arvidsjaurs kommun fungerar dåligt. Håkan Ström, pressansvarig på förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI), ber om ursäkt och hoppas på bättring inom kort.

Bekymmer med att få tag på chaufförer samt en kranbil som nyligen havererat. Ett par anledningar som Ström menar gjort att tömningen av stationerna inte fungerat ordentligt.

– Jag vill börja med att be om ursäkt för att vi inte har klarat av vårt uppdrag som vi förutsatt oss att göra i Arvidsjaur, säger han på onsdagen.

Enligt vad han förstått så ska tömning ske under dagen.

– Enligt de uppgifter jag har nu är de på plats och kör. Så de gör vad de kan för att tömma.

Han säger att det varit problem den senaste tiden, men att det jobbas för att förbättra situationen.

– Det vi gör nu är att vi ser över schemat på tömning i Arvidsjaur så det anpassas efter den efterfrågan som finns. Man är duktig på att återvinna i Arvidsjaur och det märker vi då kärlen blir fulla ganska snabbt, så då måste vi anpassa till det.

Julen är ett crescendo av förpackningar, och även den stundande helgen innebär en del prövningar.

– Nyårsafton med mycket glasflaskor och nyårsdagen är det ju i det närmaste tradition i landet att äta pizza. Så våra entreprenörer gör ju nu vad de kan för att tömma ur behållarna och städa runtom så vi kan ta emot en ny anstormning. Det är egentligen den bästa perioden för oss även om det är svårt att hinna med, för det kommer tillbaka så mycket material i det cirkulära flödet som kan bli nya produkter. Så det är en jättebra period för oss, men det är skört om någon blir sjuk eller som i det här fallet att en kran går sönder, säger Ström.

Stationerna är dimensionerade för förpackningar och tidningar från hushåll. De är inte till för företag. Om man som medborgare kommer till återvinningsstationen och det inte finns plats vore drömmen att man antingen letar upp en annan återvinningsstation där det ryms, eller tar med materialet hem.

– Det kanske är lite väl mycket att önska att man ska ta med sig materialet hem igen, men jag skulle nog ändå be medborgarna göra det. Det man kan önska i första hand är att man fäller ihop en förpackning ordentligt, inte bara sätter ner en fot i kartongen så den blir lite platt i behållaren utan plattar till den ordentligt, säger Ström.

Malin Johansson/NN

Taggar:

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen