Arvidsjaur: Ärkebiskopen välsignade Akka-monumentet

Ärkebiskop Antjé Jackelén med flera vid Akka-monumentet. Foto: Lennart Öhman
Foto: Lennart Öhman

Ärkebiskopen Antjé Jackelén, Hans Stiglund som är biskop i Luleå stift, prästen Heinz Jackelén och kaplanen vid ärkestiftet Joel Ingmarsson besökte Akka-monumentet utanför Arvidsjaur under söndagen.

Det var meningen att biskopen Hans Stiglund skulle ha varit en av huvudpersonerna vid den stora officiella invigningsceremonin i början av april 2016. Tyvärr fick han i sista stund förhinder. Nu drygt ett år senare togs skadan igen – dubbelt upp eftersom även ärkebiskopen kunde närvara.

Öhman inledde ceremonin med att kortfattat berätta om den tragiska olyckan. På plats var även delar av Akka-kommittén.

Biskoparna välsignade platsen, hedrade de 16 personer som omkom vid järnvägsolyckan i mars 1956 genom att tända ljus, hålla bön och sjunga. Många tankar gick till de anhöriga.

Biskoparna frågade speciellt efter Anne-Mari Lundberg, den ende som satt i främre kupén och fortfarande är livet. Beklagligt nog var hon på tillfälligt besök i sin hemby.

I sommarens skiraste grönska adopterade de båda biskoparna de nyplanterade rosenbuskarna genom att vattna dem. Till sin hjälp av en gammal antik kanna.

Flera anhöriga är mycket tacksamma för biskopsbesöket.

Lennart Öhman, initativtagare

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen