Anställd på myndighet anklagade person för bidragsfusk i Facebook-inlägg

En kvinna anställd på en myndighet i Skellefteå utreds nu av personalansvarsnämnden efter att på Facebook felaktigt ha anklagat en person för bidragsfusk.

I den anmälan som myndigheten nu gör till sin personalansvarsnämnd framkommer det att kvinnan, som jobbar på myndigheten, i ett inlägg på sin Facebook-sida anklagade en namngiven bekant för bidragsfusk. I inlägget skriver hon också att hon kommer att anmäla sin bekant för att en utredning ska göras.

Det visade sig senare att den bekanta inte fick någon ersättning från myndigheten.

Myndigheten konstaterar att den anställda kvinnan har skadat förtroendet för myndigheten ”genom att felaktigt anklaga en privatperson för bidragsfusk och hotat kunden med att anmäla henne till kontroll”. Kvinnans inlägg kunde ge sken av att hon hade skaffat sig kunskap om sin bekants ärende genom att gå in i myndighetens system. Även om den anställda inte har gjort det, vilket en kontroll visar, så anser myndigheten att ”skadan är redan skedd då det framstår som hon gjort det”.

Kvinnan har i samtal med sin arbetsgivare berättat att hon ångrar sitt inlägg, vilket hon tog bort efter två dagar, och att hon nu har insett att det var olämpligt att skriva som hon gjorde. 

Ärendet ligger nu på personalansvarsnämdens bord för avgörande.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen