Allt fler kommuner fjädervägrar

Flera kommuner i Sverige vägrar att påskpynta med fjädrar som kommer från kalkoner. De vill inte stödja hur djuren behandlas.

2017-03-19 08:00

Organisationen Djurens rätt har gjort en kartläggning om var påskfjädrar i Sverige kommer från, skriver P4 Östergötland. Resultatet av den är att de flesta fjädrar har vuxit på kalkoner som har fötts upp i USA:s köttindustri.

I Örnsköldsvik fattade man beslutet om att fjädervägra för några år sedan.

- Vi diskuterade hur fåglar far illa. I och med att vi har hand om den offentliga miljön med parker sa vi att vi köper syntetiska fjädrar i stället, säger Mikael Kristiansson, avdelningschef för trafik och park vid Örnsköldsviks kommun, till TT.

- Det kändes logiskt och rätt. Kan vi göra det så känns det bara vettigt. Vi tyckte att det var ett enkelt beslut och ingen större uppoffring.

Hittills har 19 svenska kommuner anmält till organisationen Djurens rätt att de vägrar att påskpynta med fjädrar från kalkon. Det kan jämföras med nio kommuner förra året.

Camilla Björkbom, förbundsordförande för organisationen, tror att ökningen beror på att fler får kunskap om var fjädrarna kommer från.

- Det är jätteroligt. Jag tycker att det tyder på att djurfrågan engagerar. Det är viktigt när det gäller kalkoner. Många har kanske inte så bra koll på förhållandena i kalkonindustrin, säger hon till TT.

Nu hoppas Camilla Björkbom att fler kommuner ska skippa djurfjädrar och i stället använda sig av alternativt påskpynt, exempelvis plastband och färgglada band. Konstgjorda fjädrar tycker hon att man ska använda endast om man kan säkerställa att de är syntetiska.

- Alla ska tycka att det är trevligt och då ska det vara något som är etiskt riktigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!