Akta dig för dejtbedragare

Den trånande kärlekspartnern kan lika gärna vara en bedragare. Se upp om kontakten på dejtingsajten ber om pengar. Bli gärna kär, men håll i pengarna, säger polisen Björn Sidenhjärta.

2014-05-06 06:40

Upplägget ser ofta likartat ut. Någon bygger via nätet upp en nära relation med en person, för att sedan akut råka ut för något som kostar stora summor.

- Plötsligt kanske de till exempel har råkat ut för en olycka, och måste få pengar för att vårdas på sjukhus, säger Sidenhjärta.

Som kriminalinspektör vid bedrägerisektionen i Västmanland har han sett fall där den lurade har fört över flera miljoner till sin "älskade" som kanske lovat att komma till Sverige för ett giftermål. Efter ett tag har personerna försvunnit, och allt som finns kvar är en mejladress och ett konto som inte går att knyta till någon.

- Man blir riktigt skrämd av att se vilka pengar de kan lura av folk.

Sidenhjärta råder alla att tänka sig för ett varv extra när den nye dejten vill ha pengar, att se till att ha träffat personen och levt i ett normalt förhållande innan man hjälper till med det ekonomiska.

- Det här med ensamheten och önskan om att hitta någon att leva med är ganska starkt. Och det är det bedragarna utnyttjar fullt ut, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!