15 500 fordon i Västerbotten riskerar körförbud: ”Datumet för nästa besiktning kan vara felaktigt”

Den 20 maj i år börjar nya besiktningsregler att gälla och enligt Transportstyrelsen får då 15 500 fordon i Västerbotten en förändrad besiktningsperiod.

I samband med de nya reglerna får vissa fordon ett nytt datum för nästa besiktning, ett datum som ligger närmare i tid.

I glappet mellan de nya och gamla reglerna måste bilägarna se upp så att fordonen inte beläggs med körförbud.

– Vi uppmanar alla fordonsägare att bortse från datumet på det senaste besiktningsprotokollet. Datumet för nästa besiktning kan vara felaktigt, eftersom det baseras på de nuvarande reglerna. Därför har vi också skapat en tjänst på vår webbplats där alla fordonsägare kan få svar direkt om när det är dags att besikta, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

De nya besiktningsreglerna gör att slutsiffran inte längre avgör när det är dags för besiktning.

Istället ska personbilar och lastbilar som inte överstiger 3 500 kg i totalvikt kontrollbesiktas första gången senast 36 månader efter den månad då fordonet togs i trafik första gången, andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes och därefter senast 14 månader efter den månad då den senaste besiktningen utfördes.

Än så länge har bara drygt 370 fordon av dem som ligger i riskzonen för körförbud i Västerbottens län besiktats.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen