"Vi har en speciell energi"

På plats. Aninia är förväntansfull inför lördagens tävling. Foto: Maria Wallin.

Hon har skapat hela sitt liv och brinner för att beröra människor. Nu står Aninia för första gången på en Mello-scen, tillsammans med Jon Henrik Fjällgren.

Inne i Skellefteå Kraft arena syns ett myller av människor. Melodifestivalen-cirkusen har intagit Skellefteå, och det märks överallt. Under gårdagens första scenrepetitioner var Aninia och Jon Henrik Fjällgren de två som först av alla fick känna på scengolvet.

– Det var häftigt, verkligen, säger hon.

För henne är det första gången hon är med i Melodifestivalen. Hon beskriver det som en kavalkad av olika intryck, nya människor och ovana situationer.

– Jag försöker bara vara i nuet, och tänka på vad jag ska göra just i denna stund. Jag vill inte missa den här upplevelsen för att jag tänker på vad som kommer hända närnäst. Och just nu är det svårt att svara på hur det är, jag tror det kommer efteråt när jag kan sortera alla intryck, säger hon.

”En värld full av strider” heter deras bidrag.

– Jag skulle vilja beskriva den som väldigt filmisk, precis som vårt framträdande. Den är vacker, mystisk och väldigt hoppfull.

Jag gör det för att jag vill förmedla något.

Titeln skvallrar om ett visst mörker, men för Aninia förknippar hon ändå låten med ljus.

– För mig betyder det mycket att stå på scenen med ett budskap som det här. Det pågår många strider runt om i världen, och trots att mycket verkar mörkt så måste vi komma ihåg de goda människorna, det finns mycket godhet i världen också. Det är vad låten handlar om för mig.

Jon Henrik Fjällgrens artistskap har varit offentligt på ett helt annat sätt än Aninias. Han vann talang 2014, gjorde succé i Melodifestivalen 2015 och har hyllats för hur han lyfter fram den samiska kulturen. Aninia däremot har länge varit verksam multikonstnär, men inte stått i rampljuset på samma sätt.

– Jag har sjungit på en del 90-talsdängor. Som ”Baby don’t hurt me” till exempel. Men jag är ju inte bara artist, jag är ju konstnär.

Hon skapar både för ögon och öron, och videokonsten är något som upptar mycket tid.

– Sedan producerar jag också, och skapar på de flesta sätten, säger hon.

Aninia är uppvuxen i Stockholm, i ett hem där kultur var något som fanns i väggarna.

– Min mamma var dansare och min pappa spelade piano, så det har funnits med mig hela livet. Det var självklart för mig.

När hon får frågan om varför hon skapar, vad det är som driver henne, blir hon tyst en liten stund.

– Jag gör det för att jag vill förmedla något, jag vill skapa något tillsammans med den som lyssnar eller tittar.

Och att få skapa tillsammans med Jon Henrik beskriver hon som magiskt.

– Vi möttes eftersom att de ville ha någon som sjöng på hans låt, och de tyckte att jag passade. Direkt när vi träffades så kändes det bra, vi har en sådan speciell energi, säger hon och ler.

Norran har varit i kontakt med Jon Henrik Fjällgren, men han har avböjt att medverka i en intervju.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 20 februari 2018

Artiklar från 19 februari 2018

Artiklar från 18 februari 2018

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 14 februari 2018

Artiklar från 13 februari 2018

Artiklar från 11 februari 2018

Artiklar från 10 februari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen