Snart tävlas det i muntligt berättande

Notera att denna artikel är från 2016

För åttonde året i rad har muntliga berättare chansen att tävla mot varandra. Stipendiet Berättarkraft förlänger nu ansökningstiden.

Förra året vann Anna-Mia Johansson och tidigare deltagare är bland annat författaren Stina Stoor. Nu är det återigen dags för länets berättare att ansöka om att stå som vinnare i berättartävlingen Berättarkraft.

– Det är åttonde året vi arrangerar Berättarkraft. Fram till sista december har berättare möjligheten att skicka in ett bidrag. Vi har förlängt ansökningstiden en månad, helt enkelt för att vi ville ha in fler ansökningar, säger Lillemor Skogheden, projektledare.

Efter det väljer en jury ut åtta finalister som får delta i en workshop tillsammans med Lillemor, som arbetar på Västerbottensteatern, samt Rosmarie Lindfors.

– Där arbetar vi med de berättelser som de skickat in. Det är alltid väldigt givande, säger hon.

Den stora finalen sker på Berättarfestivalen i april. Berättarna kommer att kliva upp på scenen framför storpublik och i tio minuter ha alla blickar mot sig.

– För vissa är det första gången de står på en scen så det kommer vara speciellt, säger Lillemor.

Årets tema är ”På djupt vatten”. För att gå vidare krävs en bra berättelse – och att den går att utveckla.

– Hela syftet med det här stipendiet är att uppmuntra och utveckla det muntliga berättandet i hela länet, något jag verkligen tycker att vi gjort och gör, säger Lillemor.

Varför är det viktigt?

– I länet finns en tradition av muntligt berättande, en tradition som vi tycker är viktig att bevara. Det känns som att vi mer och mer fragmenterar hela konversationer till enskilda bokstäver, och då tror vi att det långa, muntliga berättandet är ett bra alternativ.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 7 februari 2018

Artiklar från 4 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Artiklar från 23 januari 2018

Artiklar från 12 januari 2018

Artiklar från 8 januari 2018

Artiklar från 7 december 2017

Artiklar från 25 november 2017

Artiklar från 23 november 2017

Artiklar från 16 november 2017

Artiklar från 9 november 2017

Artiklar från 15 oktober 2017

Artiklar från 14 oktober 2017

Artiklar från 9 oktober 2017

Artiklar från 2 oktober 2017

Artiklar från 1 oktober 2017

Artiklar från 30 september 2017

Artiklar från 28 september 2017

Artiklar från 21 september 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen