Både kul och tankeväckande

Notera att denna artikel är från 2017
Ceremoni. Gunder, som spelas av Bengt Öhman, har fått det ärofyllda uppdraget att inviga kulturhuset.
Clown. I en scen spelar Eva Essvik "skräckclown".

Vad ska ett kulturhus innehålla? Och hur fångar du en pokémon samtidigt som du åker hoverboard? För andra gången är revygänget från Svarttjärn tillbaka. ”Kulturhuset däri fuset” kapslar in året som gått – och det är lika fyndigt som välbehövligt.

Svarttjärn. En by tre mil utanför Skellefteå, men också ett eget parallellt revyuniversum där klädkoden är skinnväst och rejäl Skelleftebondska. Det har gått ett år sedan Henry, Gunder och Slip-Sten bestämde sig för brygga ett eget Svartjärnskt öl.

Vi behöver någon som gör humor av bakåtsträvare som tycker att kulturhus är tjoller.

För första gången på fem år fick då Skellefteborna fira in det nya året med en lokal revy – och nu är det dags igen. I Svarttjärn bubblar engagemanget lika friskt som den egenbryggda ölen. Men trion, som spelas av Bengt Öhman, Mats Bohman och Thomas Löfgren, tror inte att egenproducerade, alkoholhaltiga drycker räcker för att bli 80 invånare.

De har byggt ett kulturhus, men ett kulturhus långt ifrån en finlandsfärjeliknande väv, eller ett stilrent höghus med tillhörande hotell. De har byggt ett kulturhus med en svag doft av hö, ko – och fuse.

”Kulturhuset däri fuset” innehåller precis som sin föregångare ”Svarttjärns bryggeri” fotstampande musiknummer, tokroliga danssteg men också vackra stämmor från Göteborgsartisterna Eva Essvik, Hanna-Sofia Richardsson och Malin Carlsson.

Det är magknipsframkallande humor om hur Rufus försöker fånga pokémons från rullatorn och hur Slip-Sten, eller Slip-Ernst som han ibland kallas, råkar förvandla ett F till Lövångers fulgran. Men det är också en perfekt årskrönika, där populärkulturella referenser blandas med satir om lokala händelser.

När jag träffade revyns skapare så förklarade Mats Bohman att de vill att världen, både det lokala och det globala, ska avspeglas i Svarttjärn. Politiska beslut i kommunen ska översättas till humor, Putin ska hacka Gunders VR-glasögon och bondska ska blandas med engelska, eller jag menar: utrikiska.

Och det är också det som är den stora behållningen i ”Kulturhuset däri fuset”. Det är riktigt roligt, men också riktigt välbehövligt. Vi behöver någon som gör humor av bakåtsträvare som tycker att kulturhus är tjoller och att ”vi redan har ett, uppe på arenan”. Eller illustrerar frustrationen kring Umeåcentreringen genom att konstatera att Skellefteås vård ska flytta utomlands – till Umeå.

”Svarttjärns bryggeri” var bra, men jag skulle vilja påstå att årets revy är ännu bättre. Förutom att ironisera kring träffande ämnen handlar det även om en snygg produktion, med välgjord scenografi och nytänkande användning av rörlig bild.

På skärmarna bjuds vi nämligen på avsnitt med två kända gäster; Grotesco-komikern Per Andersson och armbryterskan Heidi Andersson. Ögonblicket kokar ihop vad revyn handlar om; en underhållande mix mellan det som händer i världen och det som händer i 0910.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 7 februari 2018

Artiklar från 4 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Artiklar från 23 januari 2018

Artiklar från 12 januari 2018

Artiklar från 8 januari 2018

Artiklar från 7 december 2017

Artiklar från 25 november 2017

Artiklar från 23 november 2017

Artiklar från 16 november 2017

Artiklar från 9 november 2017

Artiklar från 15 oktober 2017

Artiklar från 14 oktober 2017

Artiklar från 9 oktober 2017

Artiklar från 2 oktober 2017

Artiklar från 1 oktober 2017

Artiklar från 30 september 2017

Artiklar från 28 september 2017

Artiklar från 21 september 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen