Vill locka till skrattfest

Notera att denna artikel är från 2017
Hela gänget. Ensemblen på scen utgörs av sex skådespelare och tre musiker. Här syns Margareta Nilsson, Anna-Karin Andersson, Gert Nording, Per Boman, Magnus Rudholm och Fanny Johansson. Foto: Maria Wallin.
Flärd. Gert Nording är en av ortsborna som bjuder på sketcher. Foto: Maria Wallin.
På scen. Fanny Johansson och Magnus Rudholm är två av revyns yngsta skådespelare. Foto: Maria Wallin.

Ett pärlband av skrattförlösande sketcher och blinkningar till både Trump och Melodifestivalen. Ostviksrevyn är igång, och revygänget vittnar om en föreställning som inte bara vill underhålla, utan även lyfta hela byn.

Vartannat år fylls Byahuset i Ostvik av sång och dans men framförallt en hel del skratt. Sedan 2004 har Ostviksrevyn lockat allt från bybor till långväga gäster.

– Det började med att vi ville testa på att göra lite sketcher. Och drivande i det hela var såklart Åke Johansson, revypappan, som fortfarande är väldigt delaktig, säger Per Boman, en av eldsjälarna.

I år har föreställningen fått namnet ”Gilla” – och den beskrivs som själva definitionen av ordet revy.

– Det är sketchbaserad underhållning utan röd tråd. Vi vill underhålla och locka till skratt, samt bjuda på lite musik, säger Per.

Förra helgen var det premiär och i helgen är det dags för ytterligare tre föreställningar. Nästa vecka knyter de ihop säcken med två finalshower. När Norran är på besök i Byahuset är det full aktivitet inför den supé som äger rum ikväll.

– Vi gör allt ideellt, och alla pengar går tillbaka till byaföreningen eller idrottsföreningen. Så med pengar från revyn har vi bland annat rustat upp vårt byahus, säger Per.

Vi gör allt ideellt, och alla pengar går tillbaka till byaföreningen eller idrottsföreningen.

– Man skulle kunna säga att revyn stöttar upp hela byn. Det betyder mycket att vi har en egen revy, det finns kultur ute i byarna också, fortsätter Anna-Karin Andersson, också hon medverkande.

Västerbotten har traditionellt sett varit ett revystarkt län, med lokalrevyer i många småorter. Nu ser det annorlunda ut. Av de kring 15 revyer som fanns under 90-talet finns bara ett fåtal kvar.

– Vi sålde slut 900 biljetter på kring en vecka, så vi märker att det finns ett riktigt sug efter den här typen av underhållning. Många revyer försvinner, men vi märker att vi är uppskattade, säger Per.

”Gilla” bjuder på många välbekanta ansikten, men även omvärlden har letat sig in.

– Vi har en del karaktärer som återkommer, som Helga som jag spelar. Hon är en riktigt fräck tant. Sedan dyker även Trump och Putin upp, säger Margareta Nilsson, också medverkande.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 7 februari 2018

Artiklar från 4 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Artiklar från 23 januari 2018

Artiklar från 12 januari 2018

Artiklar från 8 januari 2018

Artiklar från 7 december 2017

Artiklar från 25 november 2017

Artiklar från 23 november 2017

Artiklar från 16 november 2017

Artiklar från 9 november 2017

Artiklar från 15 oktober 2017

Artiklar från 14 oktober 2017

Artiklar från 9 oktober 2017

Artiklar från 2 oktober 2017

Artiklar från 1 oktober 2017

Artiklar från 30 september 2017

Artiklar från 28 september 2017

Artiklar från 21 september 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen