Insiktsfullt och roligt om att vara förälder

Maffig rap om förlossning, kärleksfullt porträtterade karaktärer och humoristiska reflektioner. Premiären av "Fishtank mama" får stående ovationer – och det är lätt att förstå varför.

Hur är du egentligen en bra förälder? Hur förbereder du dig? Och varför innebär mammaskapet ofta ångest över en och annan fladdrig kroppsdel?

”Fishtank mama” tar alla svåra funderingar och omvandlar dem till lättillgänglig – och smart – humor.

Föreställningen är helt igenom en 0910-produkt. Bakom idé, manus och skådespeleri står Saga Eserstam och Ellenor Lindgren, Teater Bartolinis, och bakom filmkameran står Oscar Byström.

”Fishtank mama” tar avstamp i de två förstnämndas personliga tankar kring att vara mamma. ”Varför uppmanar alla en att njuta av småbarnsåren? Jag skulle säga att det handlar om att överleva” konstaterar Ellenor. Sedan tar de med publiken på en resa bestående av föräldraskap från alla perspektiv; det är grabbiga grabbarna Mackan och Kimme som förbereder sig på tillökning, det är nasala Skellkvinns som vill operera könet och det är barnlösa Kirsti som håller föredrag.

De 50 minuterarna är riktigt, riktigt roliga men de är också riktigt, riktigt allvarliga. Det är ingen slump att premiären skedde på internationella kvinnodagen – ”Fishtank mama” är lika magknipskul som välbehövlig. Där porträtteras Mackan och Kimme med varm hand, och visar en typ av manlig vänskap som sällan får ta plats. Där utbrister Saga att ”Om du hör någon trashtalka sin mage, säg ifrån. Säg: Hur har du mage?”. Där knyts allting ihop med inget mindre än en hiphop-låt om oromantiserad förlossning och en storslagen hyllning till alla kvinnor.

”Fishtank mama” borde ingå i alla föräldrakurser. Eller nej – den borde ingå i alla kurser, oavsett ämne. Punkt.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 12 januari 2018

Artiklar från 8 januari 2018

Artiklar från 7 december 2017

Artiklar från 25 november 2017

Artiklar från 23 november 2017

Artiklar från 16 november 2017

Artiklar från 9 november 2017

Artiklar från 15 oktober 2017

Artiklar från 14 oktober 2017

Artiklar från 9 oktober 2017

Artiklar från 2 oktober 2017

Artiklar från 1 oktober 2017

Artiklar från 30 september 2017

Artiklar från 28 september 2017

Artiklar från 21 september 2017

Artiklar från 20 september 2017

Artiklar från 19 september 2017

Artiklar från 15 september 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen