Teater – hemma hos dig

Foto. Vid varje hembesök tar han en bild på sig själv i hemmet där han befinner sig. Bilderna publiceras sedan på ett instagramkonto. Foto: Maria Wallin.

I veckan kan du göra ett annorlunda hemlån. För en kopp kaffe kommer koreografen Carl Olof Berg hem till dig, för en intim föreställning. Men hur är det egentligen att gå på teater i sitt eget hem?

Hemma. I lägenheten, villan eller radhuset. En plats som är den allra mest intima, en plats som på många sätt skvallrar om vilka vi är och hur vi lever våra liv. Därför är det också den platsen dit vi inte låter vem som helst komma, en plats som symboliserar en gränsdragning mellan våra olika jag.

Det är där koreografen Carl Olof Berg kommer in i bilden. Sedan 2015 har han utformat konstprojektet ”Andrology showroom”, där han erbjuder sig att komma hem till privatpersoner och framföra en av tre inövade föreställningar. Han har turnerat Sverige runt, i olika samarbeten med kulturinstitutioner för att gratis kunna erbjuda hembesöket. I veckan befinner han sig i Skellefteå, där vem som helst har möjlighet att låna hem honom i utbyte mot en kopp kaffe.

Undertecknad bestämde sig för att göra just det – att gå på teater i sitt eget hem.

Exakt när klockan slår 17.00 plingar det på dörren. Carl Olof Berg kliver in i hallen, tar av sig skorna och går vidare till köket. Med sig har han durspelet Marita. Jag har lånat hem ”A guided tour of the men’s club”, en guidad visning i mitt eget hem men också en berättelse om slutna, manliga rum.

– Projektet handlar om att främja personliga samtal om ämnen som manlighet, makt och prestige, säger han samtidigt som han tar emot en kopp presskaffe, som överenskommet.

Sedan är det dags. Carl Olof Berg startar i den långsmala hallen, sveper med handen över de gulnade skolplanscherna och vips har vi förflyttat oss till rikssalen i Stockholms slott. Han berättar om hur det är ett rum som i allra högsta grad symboliserar makt och maskulinitet.

Det har varit fantastiskt fint att få komma hem till så många personer.

Sedan förflyttar vi oss från hallen, eller rikssalen, in till vardagsrummet. Eller: en sexklubb i Stockholm. Vi går vidare genom lägenheten, från klubben till försvarsmakten för att tillslut landa i ett kök på Åsgatan i Skellefteå. Reflektioner kring föreställningar om kön, makt och roller blandas med konstaterandet att många rum är gjorda för att passa män, från det offentliga till det allra mest privata.

Carl Olof Berg avslutar den 20 minuter långa guidningen med att framföra en kärlekssång på durspelet Marita. Hembesöket på Åsgatan råkar vara nummer 100 i ordningen – ett betydelsefullt jubileum.

– Det har varit fantastiskt fint att få komma hem till så många personer. Jag ser det lite som att låna en bok från biblioteket – jag kommer hem, ger av min tid precis som de som bor där. Och bjuder på en berättelse, säger han samtidigt som han packar ner durspelet Marita, tar på sig skorna och kliver ut genom dörren.

Kvar lämnas en kulturredaktör som precis tagits med på en resa som väcker välbehövliga funderingar kring hur våra offentliga och privata rum symboliserar så mycket mer än bara tak och väggar.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 12 januari 2018

Artiklar från 8 januari 2018

Artiklar från 7 december 2017

Artiklar från 25 november 2017

Artiklar från 23 november 2017

Artiklar från 16 november 2017

Artiklar från 9 november 2017

Artiklar från 15 oktober 2017

Artiklar från 14 oktober 2017

Artiklar från 9 oktober 2017

Artiklar från 2 oktober 2017

Artiklar från 1 oktober 2017

Artiklar från 30 september 2017

Artiklar från 28 september 2017

Artiklar från 21 september 2017

Artiklar från 20 september 2017

Artiklar från 19 september 2017

Artiklar från 15 september 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen