Resonerar kring vårt förhållande till skog

En infekterad arvstvist och reflektioner kring en uppväxt i liten inlandsby – allt med utgångspunkt i skogen. Imorgon har berättarföreställningen "Skogens konung" premiär.

De flesta har en relation till skogen. Men hur mår den egentligen? Och vad gör vi med den? Det är några av de frågeställningarna som Greger Ottosson resonerar kring i ”Skogens konung”. Imorgon har berättarföreställningen premiär på Västerbottensteatern, och på scenen kommer Greger stå ensam med sin berättelse.

– Det är en föreställning som varvar en skröna om en arvstvist, där sonen vill sälja släktgården och dottern vill behålla, och tankar kring min egen uppväxt, säger Greger.

Han har skrivit manus tillsammans med Martin Lindberg, som också regisserar. Greger växte upp i Gamla Brattsbacken utanför Nyåker och reflektionerna kring en avfolkande by är central.

– Jag har sett hur en by sakta tappar invånare, och hur den blir omgiven av kalhygge. För mig har skogen alltid varit central, precis som för många andra Västerbottningar. Den har funnits runt knuten och det är där jag känner mig rotad på riktigt. Det vill jag berätta om, säger han.

Förutom skrönan och Gregers eftertänksamheter vill föreställningen även väcka något djupare – frågan om skogens dåtid, nutid och framtid.

– Skogen berör oss svenskar väldigt mycket, den är en del av vår identitet. Och hur behandlar vi den egentligen? Hur ska vi behandla den? Är det rätt att avverka i den takt vi gör idag? Det är några av de tankar vi hoppas att publiken tar med sig. Det är mycket humor, musik och poesi men med en allvarlig underton, säger Martin.

Morgondagens premiär följs upp av kring 30 olika föreställningar runt om i landet, varav de flesta görs i länet.

– Det känns väldigt roligt, vi får se hur den tas emot, säger Greger.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 12 januari 2018

Artiklar från 8 januari 2018

Artiklar från 7 december 2017

Artiklar från 25 november 2017

Artiklar från 23 november 2017

Artiklar från 16 november 2017

Artiklar från 9 november 2017

Artiklar från 15 oktober 2017

Artiklar från 14 oktober 2017

Artiklar från 9 oktober 2017

Artiklar från 2 oktober 2017

Artiklar från 1 oktober 2017

Artiklar från 30 september 2017

Artiklar från 28 september 2017

Artiklar från 21 september 2017

Artiklar från 20 september 2017

Artiklar från 19 september 2017

Artiklar från 15 september 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen