Fick hela bönhuset att vibrera

Notera att denna artikel är från 2015
Skådespelarna. Niklas Larsson Lirell, David Åkerlund och Olov Häggmark i en improviserad scen. Foto: Emilie Sjölund.

Nybildade Norrböle improelit gästade under helgen Sjöns bönhus och bjöd på så mycket skratt i sina föreställningar att hela huset vibrerade.

För tio år sedan startade kulturprojektet Författarbyn Hjoggböle med målsättningen att lyfta fram byns fyra författare: PO Enquist, syskonen Anita och Kurt Salomonsson och så givetvis Hjalmar Westerlund.

Under decenniet som gått har en permanent utställning i Sjöns bönhus, granne med PO Enquists barndomshem, förverkligats och kulturevenemang arrangerats. Mest uppmärksammade är troligtvis de sommarteatrar som getts av PO Enquists dramer, senast ”I lodjurets timma” 2013. Ifjol genomfördes ingen sommarteater, som vanligtvis brukar locka hundratals besökare, men i år gör eldsjälarna i arbetsgruppen för Författarbyn Hjoggböle en nysatsning och det med hjälp av lokala och vassa improvisatörer. Vissa pålitliga källor, som exempelvis regissören Per Wernolf, påstår till och med att de är Sveriges bästa.

Det handlar givetvis om Unghästens Niklas Larsson Lirell, David Åkerlund och Olov Häggmark. Med sig på scenen för att ge två improviserade föreställningar under namnet ”Improvisatörernas uttåg – En oviss kväll i Sjöns bönhus” har trion sin musikaliske sidekick Mattias Kågström.

Konceptet är väldigt enkelt. För att hedra Hjoggböle-författarna improviseras scener fram med hjälp av deras alster. Skådespelarna börjar lördagens föreställning med att förklara det anmärkningsvärda med att skriva en bok, det hårda slitet att bestämma var kommatecken ska sitta och hur bisatser ska beskrivas. Sedan förklarar de att deras sätt att jobba är raka motsatsen. Det finns inga djupare tankar, inget ”gå tillbaka för att korrigera lite”. Istället är det bara pang på utan några som helst frågor.

Eller jo, Norrböle improelit som de kallar sig, ställer en del frågor till publiken. Bland annat för att få idéer på vilken typ av scen de ska improvisera fram. Den utsålda lördagsföreställningen, med hundra personer i publiken, bjuder på snabba kast mellan scenerna och en av de mest skrattfyllda är när tre byinvånare hamnar i pengakonflikt och det på bondska dessutom. Sällan har ett bönhus vibrerat så mycket av skratt som då, men redan i andra akten av föreställningen slås ett nytt rekord. Då blandas en nutida dag i Sjön med science fiction och vissa detaljer är så roliga att ögonen grumlas av alla skrattårar.

Att recensera improvisationsteater är svårt då det inte går att säga vad andra kan förvänta sig. Istället handlar det om att försöka återge stämningen ifråga och skickligheten hos skådespelarna. Norrböle improelit må vara ett lite skämtsamt namn, men faktum är att det finns skäl för det. Gör dessa fyra underhållare någon fler föreställning bör alla som inte fått sig ett riktigt gott och rejält skratt på länge rusa dit.

Ögonen grumlas av alla skrattårar.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 7 februari 2018

Artiklar från 4 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Artiklar från 23 januari 2018

Artiklar från 12 januari 2018

Artiklar från 8 januari 2018

Artiklar från 7 december 2017

Artiklar från 25 november 2017

Artiklar från 23 november 2017

Artiklar från 16 november 2017

Artiklar från 9 november 2017

Artiklar från 15 oktober 2017

Artiklar från 14 oktober 2017

Artiklar från 9 oktober 2017

Artiklar från 2 oktober 2017

Artiklar från 1 oktober 2017

Artiklar från 30 september 2017

Artiklar från 28 september 2017

Artiklar från 21 september 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen