Knäppt och ofta väldigt kul

Notera att denna artikel är från 2017
I klassrummet. I "Kunskapslyftet" är Bengt Strömbro magister.

De har spridit historien om hajpojken i etermedia och introducerat oss för Katla. Nu har konstellationen bakom ”Mammas nya kille” förflyttat alla kluriga karaktärer till en scen – och det är roligt, bisarrt men inte alltid klockrent.

För mig kom första sceniska mötet med Klungan i ett snöstormigt Lycksele. Humorgruppen består av Mattias Fransson, Olof Wretling och Sven Björkland, som alla utgör en del av stommen i ”Mammas nya kille”.

De red genom länets alla skrönor i ”Till häst genom Västerbotten” och i takt med att de hittade utomjordingar i Åmsele så slogs jag av fascination över det blindgalna parallell-Västerbotten som de målade upp.

Och de penseldragen är ännu mer distinkta när de för första gången tar ”Mammas nya kille” till en scen. Radioshowen var P3:s flaggskepp, med utmärkelser som radiokanalens bästa humorprogram. Pite-Patrik, Job Andersson och nycirkusartisten Katla är karaktärer som i nästan tio år letade sig ut ur högtalarna, in i hörselgångarna och sedan stannade där. Men hur blir det egentligen när detta skruvade universum, där karaktärerna cirklar runt programledaren Bengt Strömbro likt konstiga planeter, ska översättas till en scen?

I ”Ett kunskapslyft” ska de utbilda Sverige. Magister är stadiga Strömbro, vikarie är snusfulle Mangan och rastvakt är Kicki Tapper med spikklubba. Vi tas med på lektioner i hur du föder upp en bäver på bara mentolcigaretter, tyst tyska och bordellorientering. Vi får veta hur du gör smalbensmust och vad du ska göra ifall du lagt dina pungkulor i ett påskägg och din granne ätit upp dem. Scenföreställningens hjärta klappar i samma konstiga takt som radioprogrammet.

Det är en bisarr låtsasvärld, där karaktärerna är tillskruvade på ett sådant sätt att du antingen tycker det är roligt eller fullständigt obegripligt. Om du hör till den första kategorin, den som lyssnat igenom varenda stavelse som konstellationen gjort och slänger dig med hajpojken-referenser, då kommer du inte bli besviken. Katla ser ut som du föreställt dig, i dramatisk lugg och glittriga platåer. Job Andersson har yvigt hår, galen blick och näverskor och Pite-Patrik fula, 90-talscoola jeans. Det är ett kärt återseende, och det är tydligt hur skådespelarna är lika duktiga på gestaltning på scenen som vid mikrofonen. Det är med andra ord som ett av radioprogrammen, men vi får se allt som sker. Och det är såklart ett väldigt bra betyg, men jag hade önskat mer överraskningar, fler nya koncept och att vissa sektioner var lite vassare.

Samtidigt blir det också tydligt att det inte finns någon som gör humor som ”Mammas nya kille”. I en intervju med DN säger Olof Wretling att det är det knäppa som gör karaktärerna friska, att de lever i egna världar fyllda av både oro och livsdrivkraft. Och det är precis den känslan som ”Ett kunskapslyft” lämnar efter sig. Vi syns i marschallens skugga. Amen.

Scenföreställningens hjärta klappar i samma konstiga takt som radioprogrammet.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 7 februari 2018

Artiklar från 4 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Artiklar från 23 januari 2018

Artiklar från 12 januari 2018

Artiklar från 8 januari 2018

Artiklar från 7 december 2017

Artiklar från 25 november 2017

Artiklar från 23 november 2017

Artiklar från 16 november 2017

Artiklar från 9 november 2017

Artiklar från 15 oktober 2017

Artiklar från 14 oktober 2017

Artiklar från 9 oktober 2017

Artiklar från 2 oktober 2017

Artiklar från 1 oktober 2017

Artiklar från 30 september 2017

Artiklar från 28 september 2017

Artiklar från 21 september 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen