En ordkonstnär som berör på djupet

Att göra poetisk satir – lika viktig som magknipsframkallande rolig – är närmast en omöjlighet. Men inte för Emil Jensen. Hans "Flyktpotatis" är en alldeles egen konstform, lika allvarlig som komisk.

Jag kommer ihåg första gången jag stiftade bekantskap med Emil Jensen. Det var en liten scen i det hus som då kallades Efyran och nu The Great Northern, en liten scen som snabbt förvandlades till ett universum fyllt av vackra meningar och lika vacker musik. Han drabbade mig hårt då, och exakt lika hårt nu, sex år senare.

”Flyktpotatis” är en hybrid mellan monolog och konsert. Det är reflekterande lyrik om flykt – om verklighetsflykt, tvångstankar, nostalgi, flyktflykt, undanflykter. Det är redogörelser kring varför Emil Jensen är allra mest som mellanbocken Bruse, om varför bakpotatis är den tråkigaste sortens potatis och varför det aldrig, aldrig var bättre förr. Det är vardagliga betraktelser som utmynnar i en lika skarp som vacker analys av det rådande världsläget, där varenda mening kan stå för sig själv som en välkomponerad dikt.

Samtidigt som ”Flyktpotatis” är en förtrollande verklighetsflykt, så är det också något mer. Det är knutna nävar inlindade i mjuka ackord och skorrande skånska.

I avsnittet om just verklighetsflykt konstaterar han lugnt att exakt 801 178 personer röstade på Sverigedemokraterna i förra valet. 801 178 befinner sig just nu på verklighetsflykt, och vi måste hjälpa på plats. Han myntar uttrycket yttrandetrygghet, han sjunger en låt om alla kvinnliga nobelpristagare 2016 (det vill säga total tystnad), han fastslår att ingen människa är illegal.

Det finns ingen passage som känns överflödig, ingen passage som är trevande eller utan poäng. Det är lika angeläget när han berättar om sin värsta potatisupplevelse, som när han reflekterar kring det mänskliga måendet.

Emil Jensen konstaterar att likgiltighet är den värsta sinnesstämningen. Och ”Flyktpotatis” är inget annat än den totala motsatsen till likgiltighet.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 12 januari 2018

Artiklar från 8 januari 2018

Artiklar från 7 december 2017

Artiklar från 25 november 2017

Artiklar från 23 november 2017

Artiklar från 16 november 2017

Artiklar från 9 november 2017

Artiklar från 15 oktober 2017

Artiklar från 14 oktober 2017

Artiklar från 9 oktober 2017

Artiklar från 2 oktober 2017

Artiklar från 1 oktober 2017

Artiklar från 30 september 2017

Artiklar från 28 september 2017

Artiklar från 21 september 2017

Artiklar från 20 september 2017

Artiklar från 19 september 2017

Artiklar från 15 september 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen