Skildrar en verklighet som sällan ges plats

Notera att denna artikel är från 2017

Hur ser samhället egentligen på arbetarklassen? Och är verkligen allt möjligt bara du jobbar hårt? "Bra människor" bjuder på humor – men också en vass analys om klassförakt.

I en amerikansk förort bor Margie Walsh (spelad av Ing-Marie Carlsson, som bland annat är känd från ”Tre kronor”) . Hon är ensamstående mamma till en dotter med funktionsvariationer, kämpar med att komma i tid till jobbet på ett lågprisvaruhus och spelar bingo med väninnorna. En dag kallas hon in till chefens kontor och får beskedet – hon får inte jobba kvar.

Vi får följa med Margie i jakten på nytt jobb, hem till sin ungdomskärlek som gjort en klassresa och genom ett antal missförstånd och lögner.

”Bra människor”, eller ”Good people” som är originaltiteln, är komedin skriven av Pulitzerbelönade David Lindsey-Abaire och för första gången spelas den nu i Riksteaterns regi. Vid första anblick bjuder den på skratt och minnesvärda, pastellinsvepta karaktärer men ”Bra människor” är så mycket mer än så. Det är en föreställning som riktar strålkastarna mot de människor som sällan ges plats i kulturen, de människor vars historier sällan lyfts fram. Det är en föreställning om arbetarklassen, och en träffande uppgörelse med bilden av den ensamstående, fattiga mamman.

Margie är vass och driven, och levererar replik efter replik som är perfekta analyser av vår samtid. I den allra första scenen som äger rum på chefens kontor hänger en affisch med orden ”If you can dream it, you can achieve it”. Kontrasten mellan en uppgiven Margie som just blivit uppsagd och den drömska motivationspostern är den perfekta sammanfattningen av föreställningen. Det är en snyggt förpackad samhällskommentar som förutom att vara fängslande också slår hål och problematiserar myter. Vi behöver fler berättelser om arbetarklassens kvinnor.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 7 februari 2018

Artiklar från 4 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Artiklar från 23 januari 2018

Artiklar från 12 januari 2018

Artiklar från 8 januari 2018

Artiklar från 7 december 2017

Artiklar från 25 november 2017

Artiklar från 23 november 2017

Artiklar från 16 november 2017

Artiklar från 9 november 2017

Artiklar från 15 oktober 2017

Artiklar från 14 oktober 2017

Artiklar från 9 oktober 2017

Artiklar från 2 oktober 2017

Artiklar från 1 oktober 2017

Artiklar från 30 september 2017

Artiklar från 28 september 2017

Artiklar från 21 september 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen