Ringvor i Rengård har tusen idéer

Notera att denna artikel är från 2014
Årets utställning. I ladugården finns återblickar på kvinnors liv och vardag.
Rigvors signum. Hattarna som gjort henne känd över land och rike.
Cajsas cafe. I år är sista sommaren som caféet håller öppet.

Ingen som passerat Rengård har kunnat undgå Ringvor Gustavssons gård med Cajsas café. I år visas utställningen ”Anmödrars spår”.

Inne i ladugården finns en utställning som hedrar kvinnligt hantverk och som visar gångna tider. Det första blicken möter är en kappa, en hatt och en resväska. Någon som ska bege sig bort. Bort från vardagen.

Vardagen var slitsam för en kvinna i dåtid. På väggarna finns monogrammärkta handdukar med bilder av Ringvors egen mor, mormor och svärmor. Där finns också tryckta visdomsord, sådant som hon minns att de brukat säga. ”Hä gar, da här gar dalit å”, är ett av dem.

Inne i caféet serveras kaffe med dopp. Överallt finns alster från Ringvors egen produktion. Tygbitar för dekoration, nytta och fröjd för ögat. Virkat, stickat, vävt, knypplat, broderat och tovat. Ingen teknik tycks henne främmande.

– Jag är periodare, avslöjar hon.

Det betyder att hon slår an på en linje, stickning exempelvis, då blir det stickat för hela slanten. Sedan byter hon till någonting annat.

– Att spinna är det mest meditativa av allt, då kommer man till ro med sina tankar, säger hon.

Hon är sjubarnsmamma. När barnen var små var handarbetet en nödvändighet. Kläder skulle skapas, hemmet inredas. I dag är hon hantverkare och idéspruta. Ser till att sprida kunskap genom workshops.

– Gladast blir jag när ungdomar kommer och vill lära sig, säger hon.

1989 började hon sin utåtriktade verksamhet, och nu, 25 år senare vill hon börja att trappa ner.

– Det är sista sommaren vi har caféverksamhet. Broarna runt, vår kultursatsning i byarna Rengård, Petiknäs, Kusfors och Gumboda blir den 2 augusti, och utställningen vill jag se som permanent.

Inblick i gamla tider väcker nostalgi och förståelse. Gammalt möter nytt. Och hantverket blir aldrig omodernt.

– Stickning har kommit tillbaka och jag hoppas bruket av hattar gör det också. Vi får se, säger hon.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 23 februari 2018

Artiklar från 22 februari 2018

Artiklar från 21 februari 2018

Artiklar från 20 februari 2018

Artiklar från 19 februari 2018

Artiklar från 18 februari 2018

Artiklar från 16 februari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen