Ny balettchef väcker missnöje

Utnämningen av koreografen Sasha Waltz till konstnärlig chef för Staatsballett Berlin väcker ilska. Över 5 000 namnunderskrifter har samlats in i protest mot utnämningen, skriver Svenska Dagbladet. Staatsballett Berlin har en stark klassisk tradition och Waltz är ett av samtidsdansens stora namn.(TT)

2016-09-20 11:16

Utnämningen av koreografen Sasha Waltz till konstnärlig chef för Staatsballett Berlin väcker ilska. Över 5 000 namnunderskrifter har samlats in i protest mot utnämningen, skriver Svenska Dagbladet.

Staatsballett Berlin har en stark klassisk tradition och Waltz är ett av samtidsdansens stora namn. Enligt kritikerna är utnämningen av henne som att "utse en tennistränare till fotbollscoach".

Staatsballett är ett av Tysklands största danskompanier som svarar för de tre operahusen Staatsoper, Deutsche oper och Komische opers balett- och dansverksamhet. Waltz tillträder tjänsten 2019 och delar den med svenske Johannes Öhman, som i dag är balettchef på Kungliga Operan.

I ett uttalande ställt till dansarna betonar Waltz och Öhman att de är öppna för en konstruktiv dialog och att de har i uppdrag av Berlins folkvalda styre att föra Staatsballett in i framtiden. Tanken är att behålla hälften av den klassiska repertoaren, men också ha neoklassiska och samtida verk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!