Skönklingande välgörenhetskonsert

Notera att denna artikel är från 2015
Stjärnpianisten. Henrik Måwe under sitt framträdande i Landskyrkan. Foto: Maria Burlin Foto: Maria Burlin
Forskarna. Kurt Boman och Margareta Brännström berättar om Hopp-projektet, en vårdmodell med hemsjukvård av patienter med svår hjärtsvikt. Foto: Maria Burlin
Brödraföreningen. Ordförande Michael Holgersson, frambär sitt varma tack till Henrik Måwe. Foto: Maria Burlin

I den stjärnklara marskvällen gnistrade stjärnor både utanför och innanför Landskyrkans takkupol när Brödraföreningen Arthur Edmund bjöd in till välgörenhetskonsert och inledde sitt 100-årsfirande med storslagen pianomusik och presentation av ett lokalt forskningsprojekt.

En av Sveriges främsta yngre pianister hade engagerats till jubileet, konsertpianist Henrik Måwe som för första gången besökte Skellefteå. Henrik Måwe är bosatt i Stockholm och har fått sin utbildning vid Sibeliusakademin i Helsingfors och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han är mitt uppe i en lovande karriär som tar honom till stora, kända musikscener, till inspelningar och arrangemang utöver besöket i Skellefteå.

Han är mitt uppe i en lovande karriär.

Det musikaliska programmet bestod av skönklingande klassiska stycken som spände över tre århundraden fram till modern nutidsmusik. Johann Sebastian Bachs barocksvit Partita nr 1 i B-dur, Frederic Chopins Ballade nr. 2 och Ludvig van Beethovens Fantasi i g-moll hör till ett urval från kvällens program. Den sistnämnda hör till de mindre ofta spelade verken. Måwe lyckades dynamiskt och flödande bemästra idel tekniska svårigheter och sätta sitt eget signum på musikstyckena.

Programmets avslutningsstycke ”Dance with the Devil” av svensken Albert Schnelzer, född 1972, innebar en spännande kontrast till de mer klassiska verken. Måwe blev en angenäm bekantskap för publiken som även fick njuta av ett magnifikt extranummer, Franz Schuberts Impromptu i Gess-dur.

I februari mottog professor Kurt Boman och sjuksköterskan Margareta Brännström vid en ceremoni i Umeå ett forskningsanslag från Konung Gustav V:s och drottning Victorias Frimurarstiftelse för sin mångåriga forskning i det så kallade Hopp-projektet. Detta och Stiftelsen för medicinsk forskning fick en egen presentation där de båda forskarna berättade om projektet och dess framgångsrika vårdmodell. Ett anslag med lokal anknytning till frimurarnas barmhärtighetsverksamhet Caritas.

Maria Burlin

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 18 mars 2017

Artiklar från 17 mars 2017

Artiklar från 16 mars 2017

Artiklar från 10 mars 2017

Artiklar från 5 mars 2017

Artiklar från 1 mars 2017

Artiklar från 20 februari 2017

Artiklar från 19 februari 2017

Artiklar från 2 februari 2017

Artiklar från 21 januari 2017

Artiklar från 16 januari 2017

Artiklar från 22 december 2016

Artiklar från 20 december 2016

Artiklar från 17 december 2016

Artiklar från 16 december 2016

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen