Tolv gnistrande julsånger

Notera att denna artikel är från 2016

Vid den här tiden kom ett påbud: Låt oss ge ut julskivor, julskivor i överflöd, låt alla sjunga och spela och göra sina röster hörda. Men ärligt talat – är det bara jag som har svårt att stå ut med all julmusik dygnet runt? Alldeles för ofta låter det ungefär likadant med ett ganska snävt urval av uttjatade låtar.

Kraja, vår skönsjungande kvartett från Umeå, är ett lysande undantag. Med deras nya skiva får jag en vision av tunn nyis som snön inte hunnit dämpa, det där ljudet som inte liknar något annat. På tolv gnistrande spår sjunger de gamla och nya visor med julen som tema. Två melodier är nya, skrivna av Frida Johansson i gruppen. Alla fyra har bidragit med arrangemang som är stjärnklara, ibland vågade, med dissonanser som bidrar till djupet. På ett par sånger bidrar Mats Öberg diskret med synt, i övrigt hörs bara rösterna.

Inspelningen är gjord i studio, men klingar som i en katedral. Man har vågat lägga på rejält med efterklang, det hade kunnat bli konstlat men låter äkta. I dagarna meddelades att Kraja och Öberg ska delta i Olof Wretlings Vinter i P1 på juldagen. Missa dem inte!

Ulf Torstensson

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 5 februari 2018

Artiklar från 20 januari 2018

Artiklar från 8 januari 2018

Artiklar från 4 december 2017

Artiklar från 2 december 2017

Artiklar från 1 december 2017

Artiklar från 29 november 2017

Artiklar från 11 november 2017

Artiklar från 3 november 2017

Artiklar från 2 november 2017

Artiklar från 28 oktober 2017

Artiklar från 26 oktober 2017

Artiklar från 20 oktober 2017

Artiklar från 12 oktober 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen