En resa genom amerikansk soul

Show och glitter – men också en historielektion. Ikväll intar Afro-Dite Balderhallen med "The music of motown" och det utlovas en kavalkad av hits från det legendariska skivbolaget.

Motown är skivbolaget som startade i Detroit, skapade ett eget sound och var en plattform för musik gjord av afroamerikaner. Det var inte bara ett skivbolag, utan också en kamp mot rasismen inom musikbranschen. I en tempofylld show hyllar nu Afro-Dite de stilbildande artisterna som var knutna till bolaget.

– Vi kommer att bjuda på en riktig nostalgitripp som sträcker sig ända tillbaka till bomullsfälten. Det blir mycket dans, men också ett stänk av allvar, säger Gladys del Pilar som tillsammans med Blossom Tainton och Jessica Folcker står på scenen.

Motown var det första afroamerikanska skivbolaget, och trots att showen fokuserar på glitter och dans är det faktumet ständigt närvarande.

– Det startades under en väldigt tung tid, och rasism är en fråga som är högaktuell även idag. Vi sjunger bland annat Marvin Gayes låtar, så som ”What’s going on”. Och det är verkligen relevant att fråga sig idag: What is going on? Har det blivit någon skillnad? säger Gladys Del Pilar.

Förutom Gaye kommer även tonerna av storheter som bland annat Diana Ross, Jackson 5 och Stevie Wonder att fylla Balderhallen – alla framförda på Afro-Dites vis.

– Jag känner mig ärad att få framföra dessa artisters låtar, det är musik jag inspirerats av hela mitt liv.

”The music of motown” hade premiär på Berns salonger 2015 och efter en succéartad höst togs beslutet att ge sig ut på en landsomfattande turné under 2016 och 2017.

– Det är helt overkligt kul, man märker vilken kraft musiken har, säger Gladys del Pilar.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 20 januari 2018

Artiklar från 8 januari 2018

Artiklar från 4 december 2017

Artiklar från 2 december 2017

Artiklar från 1 december 2017

Artiklar från 29 november 2017

Artiklar från 11 november 2017

Artiklar från 3 november 2017

Artiklar från 2 november 2017

Artiklar från 28 oktober 2017

Artiklar från 26 oktober 2017

Artiklar från 20 oktober 2017

Artiklar från 12 oktober 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen