”Svensktoppskung” åker på turné i länet

Notera att denna artikel är från 2016

Han är känd som ”Svensktoppkungen”. I sommar befinner sig Carl Erik Thörn ut på turné igen och gör bland annat tre stopp i Västerbotten.

Carl Erik Thörns karriär som musiker tog fart 1965 då han fick med de två låtarna ”Säg vackra små ord till mig” och ”Det finns ingen annan” på Svensktoppen. Under 60- och 70-talet hade Carl Erik Thörn sammanlagt 15 låtar på svensktoppen vilket ledde till att programledaren Ulf Elfving slutligen döpte Carl Erik Thörn till ”Svensktoppskungen”.

– Jag är också en av de första som haft två låtar på Svensktoppen samtidigt. Jag minns att jag satt hemma och lyssnade på radio och så sa Elfving ”Och nu kommer ännu en låt med Carl Erik Thörn”. Det var ju helt fantastiskt, berättar Carl Erik Thörn

Under sin storhetstid var Carl Erik Thörn en av landets mest bokade artister till Folkparkerna. Men på början av 80-talet började Carl Erik Thörn tröttna på att oroa sig över listplaceringar och bokningar och bestämde sig för att istället satsa på en utbildning i ekonomi.

1985 tog språnget över till San Francisco där han stannade till 2011. I USA träffade han också en kvinna, Adorena, som han gifte sig med. Och det är tack vare Adorena som Carl Erik Thörn börjat turnera igen.

– När vi träffades så sa jag inget om att jag vara sångare. När vi sedan kom hem till Sverige så såg hon mina skivor och frågade ”vem är det där”, då fick jag ju helt enkelt berätta att det var jag.

Adorena, som också är sångerska, insisterade direkt att de skulle bege sig ut på vägarna och turnera igen och så blev det. Sedan 2011 har de åkt runt och gett spelningar till Carl Erik Thörns gamla och nya fans.

– De är så exalterade när vi kommer det är precis som förut. De äldre kan till och med låtarna bättre än jag.

I helgen spelar Carl Erik Thörn i Ostvik, Bastuträsk och Malå.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 20 januari 2018

Artiklar från 8 januari 2018

Artiklar från 4 december 2017

Artiklar från 2 december 2017

Artiklar från 1 december 2017

Artiklar från 29 november 2017

Artiklar från 11 november 2017

Artiklar från 3 november 2017

Artiklar från 2 november 2017

Artiklar från 28 oktober 2017

Artiklar från 26 oktober 2017

Artiklar från 20 oktober 2017

Artiklar från 12 oktober 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen