Modeskaparen Oscar de la Renta död

Storslagna klänningar var hans signum och den sista som han skapade blev den bröllopsklänning Amal Alamuddins bar när hon gifte sig med George Clooney i september. Modeskaparen Oscar de la Renta har gått bort, 82 år gammal.

2014-10-21 15:44

Oscar de la Renta slog igenom i USA under 1960-talet när han designade för presidenthustrun Jacqueline Kennedy. Därefter har amerikanska first ladys fortsätt att anlita honom. Barbara Bush, Hillary Clinton, och nu senast, Michelle Obama, har alla burit hans plagg. Han är också populär bland stjärnorna på röda mattan för sina feminina och pampiga aftonklänningar.

"Det stora med en Oscar de la Renta-klänning är att man ser kvinnan först. Klänningen lyfter fram det vackra hos den som bär den", skriver André Leon Talley, redaktör på Vogue, i sin minnestext över designern.

De la Renta föddes i Santo Domingo i Dominikanska republiken, som yngst av sju syskon. Han studerade konst i Madrid och inledde sin karriär i Europa innan han etablerade sig i USA.

I en dokumentärfilm av Richard Kaufman från 2013 säger Oscar de la Renta själv om sitt liv:

- Jag känner mig väldigt privilegierad och lycklig över jag har fått arbeta med det jag älskar allra mest. Jag har haft ett underbart liv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!