En annorlunda fotbollsbok

Debutant. "Micke Rönnberg är en komplicerad person för många och för att förmedla en bild så att andra förstår honom var jag först tvungen att förstå honom själv", säger Peter Wikberg.

Från Söderstadion till en paradisö i Grekland. Micke Rönnberg är fotbollsspelaren med en annorlunda livsfilosofi, enastående karisma och speciell livshistoria. Skelleftesonen Peter Wikberg bestämde sig för att översätta honom till ord i boken "Var är Micke?".

Det började 1976. Mikael Micke Rönnberg fick som 17-åring chansen att spela i Hammarby IF, ett lag som han sedan dess för alltid varit mer eller mindre förknippad med. Han beskrevs då som en stor talang och en ännu större profil men proffskarriären ville inte riktigt lossna. Efter en lönekonflikt, turer till både Malmö och inomhusfotboll i Dallas slutade han, drog sig tillbaka och landade på en ö i Grekland.

När Peter Wikberg praktiserade på fotbollsmagasinet Offside 2013 fick han i uppdrag att ringa Micke Rönnberg för en kort intervju. Det slutade med ett långt samtal, där fotbollen bara upptog en liten del.

– Av en timmes telefonsamtal avhandlade vi fotbollen på en kvart. Sedan pratade vi om honom, hans liv och filosofi, säger Peter Wikberg.

När han lagt på kunde han inte släppa den egensinnige fotbollsspelaren. Det dröjde bara några veckor innan Peter var på väg till Micke Rönnbergs dåvarande hem utanför Gävle, och efter intensiva konversationer som pågick i timtal bestämde han sig. Micke Rönnbergs liv skulle bli en bok.

– I ungefär två års tid spenderade jag otaliga timmar i Mickes sällskap. Jag besökte honom i Grekland, där han bor större delen av året, hemma i Sverige och pratade med personer i hans närhet.

Den underliga fotbollskarriären genomsyrar boken, men det är inte det som är centralt. Det är Micke Rönnberg som person, hans filosofi, karisma och leverne.

Micke sa till mig att om han kan så ett frö hos någon, att en människa börjar reflektera över sin tillvaro, då har jag lyckats.

– Det är en fotbollsbok som egentligen inte handlar om fotboll. Mickes smeknamn är Ferdinand, då han precis som tjuren brukar sitta under sin korkek i Grekland. Han har ett väldigt lågt intresse för sin egen fotbollskarriär, och är istället betydligt mer intresserad till exempel filosofi.

Releasen för ”Var är Micke?” skedde i slutet av mars. På de 266 sidorna går Peter Wikberg genom hela Micke Rönnbergs livshistoria, ett förtroende han beskriver som hedersvärt.

– Det är ett enormt ansvar att omvandla någons liv till en bok. För att verkligen lära känna och förstå Micke på djupet började jag allt mer tänka som honom. Jag har levt med honom i huvudet under flera år nu.

Responsen från de som läst boken är överväldigande, berättar Peter Wikberg.

– Micke sa till mig att om han kan så ett frö hos någon, att en människa börjar reflektera över sin tillvaro, då har vi lyckats. Och nu har läsare hört av sig och berättat om hur de blivit inspirerade och fått en varm känsla i bröstet. Det känns otroligt.

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 25 januari 2018

Artiklar från 24 januari 2018

Artiklar från 20 januari 2018

Artiklar från 17 januari 2018

Artiklar från 10 januari 2018

Artiklar från 4 januari 2018

Artiklar från 23 december 2017

Artiklar från 20 december 2017

Artiklar från 6 december 2017

Artiklar från 29 november 2017

Artiklar från 22 november 2017

Artiklar från 15 november 2017

Artiklar från 8 november 2017

Artiklar från 1 november 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen