"Han lärde mig om att vara västerbottning"

Louise Hagström arbetade som lärare på Anderstorpsgymnasiet och minns ett speciellt besök. Hon tecknar en bild av en minnesvärd författare som levde för berättarkonsten.

En stor författare har gått bort, en författare som med sitt underfundiga språk levandegjort många personer och miljöer, framför allt i Västerbotten. Som inflyttad från södra Sverige har jag genom Torgny Lindgrens böcker lärt mig mycket om hur det är och varit att vara västerbottning.

Någon gång under senare hälften av 1980-talet hade vi på Anderstorps gymnasieskola (där jag arbetade som lärare i svenska och engelska) förmånen att få besök av Torgny Lindgren. Han var kanske då inte så känd som nu. En av mina klasser i svenska och jag skulle få träffa honom. Vi hade läst och diskuterat ”Ormens väg på hälleberget” och kanske sett filmen eller teatern. Jag hämtade Torgny i personalens rökrum, där han satt och rökte sin pipa. (Så var det på den tiden!) Jag kände mig lite liten i dubbel bemärkelse när han tornade upp sig över mig.

Men det är två saker som jag framför allt kommer ihåg. Torgny läste ur sin bok ”Bat Seba”, som kom ut 1984. Han hade boken i handen, men läste utan att titta i boken. Han hade god ögonkontakt med eleverna, som frågade, om det var så att han kunde utantill det han hade skrivit. Svaret var ja, och så fick vi veta att Torgny alltid i minnet hade formulerat vad han ville säga, innan han för hand skrev ned texten. Numera vet vi att det var hans tillvägagångssätt.

Sedan berättade han det jag aldrig glömmer. Han pratade om sin mormor, som hade varit en inspirationskälla för honom i hans författarskap. När han och hans syskon var små, hade mormodern svårt att själv kamma sitt långa, vita hår. Det fick barnbarnen göra. Och medan de borstade och kammade mormor, berättade hon om sig själv, om folk i bygden och om olika händelser. Där menade Torgny att han fått sina första berättarupplevelser.

Louise Hagström

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 21 februari 2018

Artiklar från 25 januari 2018

Artiklar från 24 januari 2018

Artiklar från 20 januari 2018

Artiklar från 17 januari 2018

Artiklar från 10 januari 2018

Artiklar från 4 januari 2018

Artiklar från 23 december 2017

Artiklar från 20 december 2017

Artiklar från 6 december 2017

Artiklar från 29 november 2017

Artiklar från 22 november 2017

Artiklar från 15 november 2017

Artiklar från 8 november 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen