Låt oss istället prata

Varför prata med varandra? Det är ju så lätt att skicka att skicka ett mejl eller sms! Och aldrig behöver man ha tråkigt, för så fort det börjar kännas det minsta trist – under sammanträdet eller vid middagsbordet – finns din smarta telefon där, dignande av kul information, och hela Facebook, full av vänner. Lever vi inte i en härlig tid, så säg?

Sherry Turkle är inte så säker på det och i ”Tillbaka till samtalet” berättar hon varför.

Hon är amerikansk psykolog och sociolog och var länge en entusiastisk förespråkare för den digitala tekniken och dess möjligheter. Men hon har blivit betänksam, för visste du att vi inte vågar ta initiativ till en diskussion så länge inte minst tre personer i sällskapet inte är upptagna av sina smartphones? Visste du att många av dagens tolvåringar har empati som åttaåringar? Inte så konstigt, för hemma pratar mamma och pappa inte med dem vid middagsbordet. De är ju upptagna av att kolla mejl.

Vad det handlar om är det utrotningshotade samtalet; det som får oss att förstå andras tankar och känslor, inklusive deras smärta. Den behöver du inte uppleva om du, till exempel, gör slut per sms, men å andra sidan: reducerar det inte dig själv? För i samtalet öga mot öga, inte bara det glättiga, finns en kraft, inklusive en helande, och det är den Sherry Turkle uppmanar oss att bejaka.

Så låt oss lägga undan telefonerna och prata med varandra!

Olle Lundqvist

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 16 augusti 2017

Artiklar från 2 augusti 2017

Artiklar från 12 juli 2017

Artiklar från 28 juni 2017

Artiklar från 21 juni 2017

Artiklar från 19 juni 2017

Artiklar från 14 juni 2017

Artiklar från 7 juni 2017

Artiklar från 31 maj 2017

Artiklar från 24 maj 2017

Artiklar från 17 maj 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen