En annorlunda ungdomsbok

Benjamins bror är döv, storväxt och stark. Han kallas för Monstret, och Benjamin gör inget för att ändra på den bilden. Inte för att han vill sin bror illa, utan för att där de bor är det bra att vara fruktad. Livet blir lättare om ingen förstår att Monstret mentalt är som en tvååring och snäll som ett lamm.

De lever ensamma efter att mamman dött och pappan försvunnit. Men tack vare Benjamins uppfinningsrikedom klarar de sig ändå. Och nu har han hittat ett sätt att tjäna mycket pengar, men det är inte helt lagligt och det kräver att hans bror beter sig som det monster han påstås vara.

Mårten Sandén har konstruerat en ungdomsbok som innehåller nerv och spänning så det räcker och blir över. Den är lättläst och bör inte avskräcka ovana läsare, men handlingen och personporträtten är inte förenklade. Relationen mellan Benjamin och hans bror är finstämd och engagerande, med den fantasifulla användningen av teckenspråk som höjdpunkt. Likaså är Benjamins drömmar om ett bättre liv och planer för hur förändringen ska gå till hjärtevärmande.

Även om det är en bitvis mörk och dyster vardag som beskrivs, så sticker de roliga, charmiga och romantiska partierna ut. De är nödvändiga avbrott i en annars olycksbådande utveckling där man på allvar fruktar att någonting ska gå snett och få fruktansvärda konsekvenser. Spänningen håller hela vägen till slutet, mycket skickligt utfört av Sandén.

Andreas Eriksson

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 15 november 2017

Artiklar från 8 november 2017

Artiklar från 1 november 2017

Artiklar från 25 oktober 2017

Artiklar från 18 oktober 2017

Artiklar från 11 oktober 2017

Artiklar från 4 oktober 2017

Artiklar från 29 september 2017

Artiklar från 27 september 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen