Sara Lövestam bryter ny mark

Notera att denna artikel är från 2015
Foto: Vilhelm Stokstad / TT.

Sara Lövestam är en mångsidig författare. Efter fyra fristående romaner i olika stilar och en grammatikbok(!) har hon nu skrivit en deckare. Och en förbannat bra sådan!

Huvudpersonen Kouplan lever som papperslös invandrare i Sverige, men nu har han bestämt sig för att bli privatdetektiv och hjälpa andra som inte kan gå till polisen. När han anlitas för att hitta en försvunnen flicka är han på djupt vatten, men kanske kan han lyckas just för att han lever utanför systemet.

Den unge Kouplan är en helt annan typ av huvudperson än vi vanligtvis möter i svenska deckare (och skulle nog göra sig väldigt bra på film dessutom). Men det är inte enbart nyhetens behag som gör honom intressant. Det märks att han är en genomarbetad figur med många lager, och att vi bara skrapar på ytan nu.

Sara Lövestam har bytt stil för denna bitvis mörka deckare, men vissa saker känns igen. Som hennes genomtänkta formuleringar och känsla för enskilda ords betydelse. Men om det i hennes tidigare böcker kunde vara en njutning att fastna vid en underfundig formulering, drivs man nu framåt av vetgirighet för att få veta hur allt hänger ihop. Men det gäller att vara uppmärksam – minsta lilla ord har stor betydelse i slutändan.

”Sanning med modifikation” är en berättelse som håller hela vägen, från mysteriets upptakt till det slagkraftiga slutet. Och bäst av allt är att detta bara är den första boken om Kouplan.

Andreas Eriksson

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 17 januari 2018

Artiklar från 10 januari 2018

Artiklar från 4 januari 2018

Artiklar från 23 december 2017

Artiklar från 20 december 2017

Artiklar från 6 december 2017

Artiklar från 29 november 2017

Artiklar från 22 november 2017

Artiklar från 15 november 2017

Artiklar från 8 november 2017

Artiklar från 1 november 2017

Artiklar från 25 oktober 2017

Artiklar från 18 oktober 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen