Berättarstil utan krusiduller

Hur frigör man sig från sin uppväxtmiljö och dess kultur? Tonåringens längtan bort till ett annat liv kan nog många känna igen. Elena Ferrantes romansvit är en utvecklingsroman där två barndomsväninnor med intellektuella förutsättningar att göra klassresa från Neapels fattigkvarter tvingas välja olika vägar i livet. Elena får möjligt att ta akademisk examen, medan Lila tidigt blir ensamstående mamma och tvingas ta ett tungt industriarbete.

Relationen mellan den som stannar kvar i hembygden och den som flyttar till orter med högre status är inte så enkel. Avundsjuka och stark integritet ökar distansen, ändå är de varandras drivkraft i allt de gör. Elenas äktenskap lever inte upp till förväntningarna och livet som småbarnsmamma innebär att hon måste göra avkall på sina yrkesmässiga ambitioner. Hon blir missnöjd och understimulerad, medan maken gör karriär. Lila skaffar sig oväntat nya möjligheter och nyttjar sin begåvning på ett annat sätt.

Ferrantes berättarstil är utan krusiduller och händelserna rullar på i de båda familjernas liv. Ett plus i kanten är den inledande förteckningen av svitens persongalleri som gör det lätt att bli uppdaterad på alla turer i storyn. Även denna bok avslutas med en cliffhanger, som innebär att man måste fortsätta att läsa till svitens slut.

Maria Eriksson

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 10 januari 2018

Artiklar från 4 januari 2018

Artiklar från 23 december 2017

Artiklar från 20 december 2017

Artiklar från 6 december 2017

Artiklar från 29 november 2017

Artiklar från 22 november 2017

Artiklar från 15 november 2017

Artiklar från 8 november 2017

Artiklar från 1 november 2017

Artiklar från 25 oktober 2017

Artiklar från 18 oktober 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen