På djupet om förbisedd konstnär

Gustaf Tenggren är den svenska konstnären som tecknat några av våra mest älskade sagofigurer. Norrans recensent har läst en ny biografi om konstnären som många svenskar lyckats missa.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT.

Foto: Foto: Norrans redaktion

Kultur och Nöje2015-02-05 16:15

Gustaf Tenggren (1896-1970) är inte en konstnär som är allmänt känd. Inte ens bland konstintresserade är det helt självklart att man känner till honom, men många har ändå sett hans verk. Under en tid var han nämligen ateljéchef på Walt Disney Studios och arbetade bland annat med filmerna Snövit, Bambi och Pinocchio.

Dessförinnan var han verksam som illustratör i Sverige, men hann inte göra något stort avtryck innan han åkte över Atlanten. Där slog han å andra sidan igenom stort som illustratör. Det är först på senare år som Tenggren uppmärksammats hemma i Sverige. 2008 invigdes en staty i Borås som föreställer Pinocchio så som Tenggren tecknade honom för Disney.

Disney-perioden är dock bara en bråkdel av hans produktion, och för den som är intresserad av vackra målningar och teckningar är det nästan som att upptäcka en ny John Bauer eller Carl Larsson. Författarna har gjort ett imponerande detektivarbete, med tanke på att Gustaf Tenggren som sagt var i stort sett förbisedd av sin samtid. Förutom mängder av exempel på hans konst, (ofta illustrationer för böcker eller tidningar, istället för fristående målningar), så har man pusslat ihop en omfattande levnadsbeskrivning.

Allt är inte rosenskimrande, Gustaf Tenggren var inte en sympatisk person alla gånger. Men det hör till när en biografi går på djupet att även sådant kommer fram. Det gör inte boken – eller Gustaf Tenggrens konst – mindre intressant.

Andreas Eriksson

undefined
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!