Verklighetens Jurassic park

Att med forskningens hjälp kunna väcka liv i utdöda djur har förekommit i fiktionen många gånger. ”Jurassic Park” är och förblir det starkaste exemplet. Det innebär också att folk i allmänhet tänker på riskerna i första hand.

I verkligheten pågår faktiskt många försök att återinföra utrotade djurarter, men inte just dinosaurier. Istället har mammuten blivit representant för denna forskning. Och det skulle onekligen vara uppseendeväckande om det en dag strövar mammutar i Sibirien igen.

Men det är inte bara de stora mammutarna och dinosaurierna som är aktuella för pånyttfödelse. Spanska bergsgetter och amerikanska vandringsduvor gör också stort intryck. Djurarter som inte bara är utrotade utan också i stort sett bortglömda.

Kornfeldt har gjort imponerande research, och träffat många forskare med olika infallsvinklar på ämnet. Fruset DNA, surrogatmödrar, kloning med mera presenteras på ett lättförståeligt sätt även för den som är novis i ämnet. Det finns många dilemman att ta hänsyn till, och frågan är om man gör mer skada än nytta. Jag är inte övertygad om att det är en god idé att återinföra utrotade djur, men det är inte heller målet med boken. Den är allmänbildande, men tyvärr lite för torr och stel för att det verkligen ska kännas som att vi närmar oss en tid där frustande uroxar tillhör vardagen i den svenska naturen igen. Läsvärd, men spänningen i ämnet förblir i fiktionen.

Andreas Eriksson

Taggar:

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 10 januari 2018

Artiklar från 4 januari 2018

Artiklar från 23 december 2017

Artiklar från 20 december 2017

Artiklar från 6 december 2017

Artiklar från 29 november 2017

Artiklar från 22 november 2017

Artiklar från 15 november 2017

Artiklar från 8 november 2017

Artiklar från 1 november 2017

Artiklar från 25 oktober 2017

Artiklar från 18 oktober 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen