Från Brönstjärn gick flyttlasset

Doris Sundberg föds som fjärde barnet av fem, med föräldrar som livnär sig på ett litet jordbruk i Brönstjärn några mil sydväst om Skellefteå. Tiden är tidigt 50-tal, tv:n ännu okänd, alla digitala uppfinningar en mansålder bort. Inte heller kyrksamheten är stark, i en by där alla känner alla, utan att för den skull vara enbart en idyll.

När hon är åtta år har pappan börjat som sopkusk med häst och vagn åt Boliden-bolaget, och nu går flyttlasset samma väg. Gruvsamhällets sociala struktur är en annan, och att bli tonåring är sällan okomplicerat.

Men Doris klarar den precis utbyggda nioåriga enhetsskolan hyggligt, får praktisera som tandsköterskeelev, men blir inte fyllda arton år gravid och eventuella vidare studieplaner läggs på is.

”Bye, bye Bondbönan!” är en rak och okonstlad berättelse, lätt att känna igen sig i för den från ungefär samma miljö och tid. Men även för en yngre läsare borde den kunna väcka intresse. En variant på ”hur det var förr”, men fullt möjlig att relatera till ”hur det kan vara nu”. Speciellt som boken är skriven utan vare sig uppenbar nostalgi eller pekpinnar, men med värme och en lagom dos självdistans.

Porträtten av föräldrar och andra viktiga personer känns äkta utan att bli onödigt utlämnande. Många lokala anknytningar för oss som råkar bo i Norran-området är inte heller någon nackdel.

Stefan Holmberg

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 10 januari 2018

Artiklar från 4 januari 2018

Artiklar från 23 december 2017

Artiklar från 20 december 2017

Artiklar från 6 december 2017

Artiklar från 29 november 2017

Artiklar från 22 november 2017

Artiklar från 15 november 2017

Artiklar från 8 november 2017

Artiklar från 1 november 2017

Artiklar från 25 oktober 2017

Artiklar från 18 oktober 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen