Seriemord i Arjeplog

Notera att denna artikel är från 2016
Foto: Per Landfors.

Umeåförlaget North Chapter och författaren Jakob Mjöbring lanserar en ny deckarhjältinna, Katja Lyss. Man utlovar redan nu en trilogi och satsar hårt på okonventionella marknadsföringsmetoder. Allmänheten får delta i skrivandet av den andra romanen, medan det i den här boken finns spår av produktplacering – närmare bestämt dyra tyska bilmärken.

Upplägget är klockrent för en deckare riktad till den breda massan: bland biltestförare i Arjeplog begås ett grymt mord, och jakten på mördare och motiv pågår i bitande vinterkyla. Exotiskt för många – kul igenkänning för Norrans läsare?

Den lokala polisen kallar på förstärkning och in träder Katja Lyss, stationerad i Umeå. Tuff, stark, egensinnig och inte alls ett dumt tillskott till floran av svenska deckarpersonligheter.

Komplikationer tillstöter, fler mord inträffar, och Arjeplogs kommunpolitiker vill till varje pris tona ner händelserna så biltestverksamheten inte lämnar orten.

Det finns gott om energi i ”Köld” men också en viss orutin. Det blir för mycket av allt: invecklade beskrivningar drygar ut den egentliga handlingen, och det blir flera lager av förvecklingar innan man nått fram till sista sidan. Mer rakt på sak hade inte skadat, men det är ett problem som fler deckarförfattare lider av.

Det är inte heller särskilt oförutsägbart, men Katja Lyss själv och Arjeplogsskildringen bidrar till stort underhållningsvärde och en godkänd debut.

Andreas Eriksson

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 15 november 2017

Artiklar från 8 november 2017

Artiklar från 1 november 2017

Artiklar från 25 oktober 2017

Artiklar från 18 oktober 2017

Artiklar från 11 oktober 2017

Artiklar från 4 oktober 2017

Artiklar från 29 september 2017

Artiklar från 27 september 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen