Ett liv kantat av poesi

Hemma. Margareta Andreasson är uppvuxen i Åbyn, men bor i Burträsk. Det märks i hennes poesi. Foto: Thea Holmqvist.

I Margareta Andreassons lyrik ryms allt från blommande trädgårdsrosor till barnbarnens skratt och anekdoter på bondska. Nu släpper Burträskpoeten sin tolfte diktsamling, "Mellan hägg och syren".

Burträsket breder ut sig invid kyrkan och en rosaskimrande skymning speglas i snön. I ett ljust trähus med just den vyn utanför köksfönstret sitter Margareta Andreasson. Pudersnön, sjön och Burträsks natur syns inte bara från hennes köksbord, utan också i hennes verk.

– Jag tycker att naturen är så vacker, därför skriver jag gärna om den, säger hon.

Det går inte dra en linje mellan en tillvaro utan skrivandet, och en tillvaro med. Det har alltid funnits där, berättar hon. Ända sedan hon var barn på lantbruket i Åbyn har hon översatt omgivningen till strofer och stavelser.

– För mig har ladugården alltid varit en plats där många dikter skapats. Jag tror det är något med lugnet där inne, det var speciellt.

Margareta, eller Meta som de flesta kallar henne, gav ut sin första diktsamling 1979. Det intensiva skrivandet har resulterat i ytterligare elva böcker. Imorgon kommer Nävarnas hus i Burträsk att fyllas med musik, böcker och fika. Då firas Margaretas tolfte bok, ”Mellan hägg och syren”.

– Jag kommer att ha högläsning, men sedan har en del av mina dikter även tonsatts av bland annat Christina Olsson och Herman Larsson. Det känns roligt och speciellt att någon vill göra det.

När jag är inne i en skrivande period mår jag som allra bäst.

Margareta uttryckssätt är tydligt. Det är rytmiskt, rim och funderingar kring tillvaron. Många av dikterna väver samman målande naturbeskrivningar med iakttagelser kring hennes barnbarn och familjemedlemmar.

– Jag inspireras av mycket. Dikterna bara kommer till mig, det händer när jag går på promenad eller sitter i bilen. En gång när jag körde från Lövånger i snöstorm gjorde jag verser om varje by jag passerade. Jag diktade mig hem.

Hennes litterära verk har gjort avtryck i Burträsk, men även inne i Skellefteå. En av gatorna på Västra Eriksberg ska uppkallas efter Margaretas bok ”Klätterträdet”.

– Man kunde skicka in förslag, och en bekant till mig gjorde det. Det känns väldigt kul.

Sist hon släppte en bok var 2010. ”Mellan hägg och syren” har växt fram under åren, och innehåller både gammalt och nytt. Hon hoppas kunna fånga känslan att befinna sig i närheten av de fridfullt blommande växterna, och att den som läser hittar något guldkorn de tilltalas av.

– Men jag varvar med anekdoter på bondska. För mig är det ett sätt att bidra till att bondskan lever vidare.

En av hennes böcker inleds med en beskrivning kring hur hon själv aldrig kunnat virka, och att hon därför virkar med ord istället. På ett sätt är det vad allt handlar om – harmonin som kommer med skrivandet.

– När jag är inne i en skrivande period mår jag som allra bäst.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 10 januari 2018

Artiklar från 4 januari 2018

Artiklar från 23 december 2017

Artiklar från 20 december 2017

Artiklar från 6 december 2017

Artiklar från 29 november 2017

Artiklar från 22 november 2017

Artiklar från 15 november 2017

Artiklar från 8 november 2017

Artiklar från 1 november 2017

Artiklar från 25 oktober 2017

Artiklar från 18 oktober 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen