Lyckat om att känna sig misslyckad

Notera att denna artikel är från 2015

Det ser förrädiskt enkelt och nästan lättsamt ut vid en första anblick. En kvadratisk bok med en svartvit serieruta per sida. Bläddrar man lite snabbt hittar man nedslag i barn- och ungdomsminnen, trevande kontakter med tjejer, sjuka småbarn, pinsamma föräldramöten – ett ganska vardagligt liv. Men när man på allvar sätter sig in i Tomas Zackarias Westbergs självbiografiska serieroman är det allt annat än lättsamt.

Tomas lider av ångest och de svårigheter han haft under ungdomsåren blommar ut när han i vuxen ålder försöker hantera livet som småbarnsförälder samtidigt som hans mor drabbas av en cancersjukdom. Det brister för honom flera gånger, ett vanligt föräldramöte leder till en panikångestattack och han klarar inte heller av att vara det stöd modern skulle behöva. Känslan av att vara misslyckad och en börda för de närmaste leder till en ond cirkel av ångest.

Många kan nog känna igen sig i enskilda situationer, men kombinationen av alla händelser som staplats på varandra under årens lopp och sättet de påverkar Tomas på är både jobbigt att se och svårt att distansera sig ifrån. En del saker kan man le åt, även om det är mer tragikomiskt än direkt roligt.

Även om resultatet verkligen är dystert, så är det bara ett bevis för att ”Total panik” är en engagerande och väldigt lyckad bok. Man kan bara hoppas att Tomas själv har stärkts av att bearbeta sina tankar på det här viset.

Andreas Eriksson

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 16 augusti 2017

Artiklar från 2 augusti 2017

Artiklar från 12 juli 2017

Artiklar från 28 juni 2017

Artiklar från 21 juni 2017

Artiklar från 19 juni 2017

Artiklar från 14 juni 2017

Artiklar från 7 juni 2017

Artiklar från 31 maj 2017

Artiklar från 24 maj 2017

Artiklar från 17 maj 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen