Våra hjärnor kan tränas – men hur?

Lyssnade nyligen på Roger Pontare i Burträsk kyrka. Han avslutade med en klassisk julsång, alla känner till den. Men hela nästa dag har jag tappat vad den heter.

Nå, värre vore om jag inte minns hur man kokar gröt och var i så fall hitta receptet. Inte heller så bra om jag inte kommer ihåg vad boken jag nu ska recensera handlar om.

”Det åldrande minnet” är ett försök till populärvetenskapligt sammandrag av det stora Betula-projektet, en studie av hur tusentals Umebors sätt att minnas fungerat och utvecklats under flera decennier. Underrubriken till boken lyder ”Nycklar till att bevara hjärnans resurser”, vilket torde angå oss alla. Främst har man tittat på det så kallade episodiska minnet, som för många – men inte alla! – börjar påverkas negativt i varierande hastighet redan från det vi fyllt 60 och framåt.

Helt lättillgänglig är nu inte boken, vilket troligen också speglar hur komplex den mänskliga hjärnan är. Men dessutom känns i mitt tycke avsnittet med handfasta råd magrare än jag räknade med. Exempelvis inte ett ord – tror jag! – om hur livet på ett äldreboende med förhållandevis enkla medel kan ge mer stimulans till ett aktivt kom-ihåg.

Men ta gärna itu med boken själv, exkluderat alla noter och referenser är den bara 137 sidor tjock. Och att sången var ”O helga natt” har jag nu hoppeligen präntat in för evigt.

Stefan Holmberg

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 15 november 2017

Artiklar från 8 november 2017

Artiklar från 1 november 2017

Artiklar från 25 oktober 2017

Artiklar från 18 oktober 2017

Artiklar från 11 oktober 2017

Artiklar från 4 oktober 2017

Artiklar från 29 september 2017

Artiklar från 27 september 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen