Intressant om livets stora frågor

Merete Mazzarella är en finlandssvensk filosof, född 1945. Om vi har bilden att sådana är inåtvända och svårbegripliga, vilket väl inte är ovanligt, så är hon ett exempel på motsatsen. Hon har skrivit en herrans massa böcker och har uppenbarligen förmågan att ta sig an svåra frågor på ett imponerande konkret sätt. Detta åtminstone att döma av hennes senaste, ”Om livets mening”.

Hennes övertygelse är att de flesta grunnar på meningen med livet mer än vi vill erkänna, ibland utan att vi ens är medvetna om det. Frågorna kan också vara både högst vardagliga som mer övergripande. Från hur vi beter oss inför tiggaren som sitter utanför matvaruaffären till vad som händer med oss när en närståendes liv tar slut. Men också om hur slumpen påverkar våra liv, hur vår världsbild formas och påverkar vårt sökande efter mening och mycket annat.

Merete Mazzarella väver ihop andras tänkande med personliga erfarenheter till en välbalanserad ”matta” som inspirerar till fortsatta tankar. Så blev det i alla fall för mig. Understrykningarna är många, marginalerna ovanligt fullklottrade.

Dessutom väjer hon inte för att gå i närkamp med vad som kan förefalla vara rådande etablerade uppfattningar. Bra gjort, satsa gärna på den när du passerar bokhandeln nästa gång!

Stefan Holmberg

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 15 november 2017

Artiklar från 8 november 2017

Artiklar från 1 november 2017

Artiklar från 25 oktober 2017

Artiklar från 18 oktober 2017

Artiklar från 11 oktober 2017

Artiklar från 4 oktober 2017

Artiklar från 29 september 2017

Artiklar från 27 september 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen