Gripande om livslång passion

Den sammanhållande länken i Isabel Allendes ”Den japanske älskaren” är en 23-årig ung kvinna, Irina. Hon arbetar på ett äldreboende där individer behandlas med värdighet och dit ofta intellektuella och konstnärer söker sig.

Men romanen handlar egentligen inte om Irina utan om Alma, uppväxt i Moldavien och räddad undan förintelsen. Nu närmar hon sig livets slut och vi får se tillbaka på hennes liv, från barndomen i det stora huset med en fantastisk trädgård där hon leker med den japanske trädgårdsmästarens son, Ichimei, som blir hennes stora kärlek. Nu på äldreboendet blir Irina hennes förtrogna. Barndomens lekar i trädgården får ett abrupt slut. Amerikanerna går hårt åt immigrerade japaner efter Japans attack mot Pearl Harbor. Ichimeis familj förnedras och hamnar som många andra i läger under svåra förhållanden.

Almas liv går vidare, men hon glömmer aldrig Ichimei. När de två råkas igen har de helt olika liv men de dras till varandra och ett passionerade hemligt förhållande inleds.

Det finns olika sorters kärlek, den Alma känner för sin lojale make är en helt annan än den fysiska åtrå hon fylls av tillsammans med Ichimei.

Berättelsen är tät. Sida upp och sida ner är den lika gripande och fylld av ett myller av färgstarka människor och dramatiska händelser. Isabel Allende verkar ha en outsinlig källa att ösa ur och en berättarglädje som imponerar.

Inger Lundqvist

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 15 november 2017

Artiklar från 8 november 2017

Artiklar från 1 november 2017

Artiklar från 25 oktober 2017

Artiklar från 18 oktober 2017

Artiklar från 11 oktober 2017

Artiklar från 4 oktober 2017

Artiklar från 29 september 2017

Artiklar från 27 september 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen