Finstämt om ängeln från Hjoggböle

Anita Salomonsson, född i Hjoggböle, har skrivit tretton böcker om hembygdens folk i gången tid. En storartad litterär insats. Den senaste, det antyds att den kan komma att bli den sista, handlar om halvmostern Elina.

Elina föddes 1894. Pappan, klockmästaren OlKarlsa, sköter även posthanteringen i byn. Elina har efter konfirmationen börjat hjälpa honom med posten, och när pappan dör efter sviterna av fallet från en köksstol (!) tar hon lojalt över hela ansvaret. Hon är då i 40-årsåldern, de flesta jämnåriga har bildat familj men inte hon. Hennes enda stora kärlek är en man som efter en kärleksstund i en lövkoja söker sig vidare till andra kvinnor. Långt senare tycks han inte ens komma ihåg famntaget.

Men Elina har kämpat vidare. Bygger sig ett eget hus, där Elina med sin syssla förblir navet kring vilket allt snurrade. Mot slutet får även en annan ogift ungdomskamrat ta in där.

I bokens inledning nämns hur författaren själv som fyraåring skulle bo hemma hos Elina, ovisst hur länge. Men redan efter några dagar längtade hon åter till trångboddheten. Elina måste vända åter med syskonbarnet på pakethållaren.

Givetvis kunde inte den lilla flickan lastas för detta. Hennes finstämda gestaltning av ängeln i posthuset, närmare åttio år senare, är dessutom en prestation värd många läsare.

Stefan Holmberg

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 10 januari 2018

Artiklar från 4 januari 2018

Artiklar från 23 december 2017

Artiklar från 20 december 2017

Artiklar från 6 december 2017

Artiklar från 29 november 2017

Artiklar från 22 november 2017

Artiklar från 15 november 2017

Artiklar från 8 november 2017

Artiklar från 1 november 2017

Artiklar från 25 oktober 2017

Artiklar från 18 oktober 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen