En vandring bland Norrbottens trädgårdar

Notera att denna artikel är från 2017

Jag ska villigt erkänna att jag var minst sagt skeptisk när jag fick boken i min hand. Ytterst få trädgårdsböcker har något vettigt att säga om odling i norr.

Även upplägget fick mig att tveka. ”Skönlitterär dagboksresa i text och bild” lät inte lockande. Trädgårdsböckerna i min egen hylla är faktaspäckade och ska helst likna uppslagsverk.

Men Laila Carlander fångar mitt intresse direkt. Hon är som jag intresserad och ser det som händer. Låter sig fascineras över växtkraft och skönhet.

Nyfikenhet och intresse för människorna och deras trädgårdar lyser mellan raderna och snart har vi tillsammans vandrat igenom 15 olika trädgårdar i Norrbotten.

Jag skriver ”vi” eftersom jag som läsare är hennes följeslagare och jag noterar tips om odling och växter.

En vitfläckig lungört borde jag skaffa mig eller grunda en nyanlagt bänk med ved och grenar. När veden ruttnar bildar den fukt och avger näringsämnen.

När trädgården ligger i vinterdvala är det tid för dess brukare att längta och planera. Jag lägger Norrbottensboken på högen av trädgårdstidningar och frölistor som jag har på mitt nattygsbord.

Pär Lindström

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 10 januari 2018

Artiklar från 4 januari 2018

Artiklar från 23 december 2017

Artiklar från 20 december 2017

Artiklar från 6 december 2017

Artiklar från 29 november 2017

Artiklar från 22 november 2017

Artiklar från 15 november 2017

Artiklar från 8 november 2017

Artiklar från 1 november 2017

Artiklar från 25 oktober 2017

Artiklar från 18 oktober 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen