Stilsäkert och full av hjärta

Två systrar åker på charterresa till Mallorca. De träffas inte så ofta, men för att försöka råda bot på detta har den ena, Barbro, bjudit den andra, Mona.

Barbro är den yngre, en hemmafru i 55-årsåldern med en man som är läkare och de har tre barn varav två med familjer. Mona lever i ett barnlöst äktenskap. Hon och hennes man är relativt nyblivna pensionärer. Maken är en tråkig typ som bygger modelljärnväg från morgon till kväll.

När de går ut för att äta middag första kvällen blir Mona förtjust i ställets innehavare, Albert. Barbro ringar in honom snabbt: En ytlig charmör som raggar upp kvinnor på vift. Mona ser något annat, och vill träffa honom på tu man hand med en allt större beslutsamhet.

Det här kan låta banalt på gränsen till veckotidningsmässigt. Titeln bidrar också till funderingar om varför jag prickat för den i höstkatalogen. Men efter flera månader noterar jag att tidningen Land gett dess författare Lena Ackebo ett omnämnande inför julhandeln. Börjar läsa, och efter ett par kapitel är jag fast.

”Världens vackraste man” visar sig full av hjärta och medkänsla. Stilsäkert och med sinne både för vardagsdetaljer och vad som kan vara både det viktigaste och knepigaste i våra liv, förs berättelsen framåt med skärpa till sista bladet. Den kommer inte att få något litterärt pris; ändå vill jag påstå att du inte ångrar dig om du lägger fram den på bokhandelsdisken.

Stefan Holmberg

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 10 januari 2018

Artiklar från 4 januari 2018

Artiklar från 23 december 2017

Artiklar från 20 december 2017

Artiklar från 6 december 2017

Artiklar från 29 november 2017

Artiklar från 22 november 2017

Artiklar från 15 november 2017

Artiklar från 8 november 2017

Artiklar från 1 november 2017

Artiklar från 25 oktober 2017

Artiklar från 18 oktober 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen