Finns det fortfarande väsen?

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning.

Industrialismens framfart i början av 1900-talet samt, den i Sverige, allt mer tilltagande ateismen gör att tron på väsen mer eller mindre upphört.

Är det kanske så att väsen faktiskt har existerat? Har de blivit utrotade? Eller har de helt enkelt muterat till något annat? Låt mig leka Ebbe Schön för en stund.

Trollen har definitivt muterat, men de har kvar vissa drag från sina föregångare. Trollen är fortfarande ljusskygga och gillar att vara anonyma. Deras grottor har bytts ut mot små rum där fördragna persienner blockerar mot omvärlden. Endast datorn och ljuset från densamma fungerar som sällskap. Det finns troll som lever ett liv där solljus är okej och grottan enbart representeras av deras hat och rädsla.

De ogillar flyktingar, pridetåg och starka kvinnor. Trollen tålde inte solljus sa man. Idag är det en annan form av ljus som funkar. Nämligen att föra fram trollen i ljuset och identifiera dem.

Näcken lever ett annorlunda liv idag. Dels finns det flera näckar och dels har han slutat med fiolen och vattentemat. Dagens näck gillar att förfölja främst unga flickor och bli deras vän på nätet. Där manipulerar Näcken flickorna att klä av sig framför webbkameran. Han använder hot och utpressning som vapen.

Näckarna ligger även bakom det lite mer desperata tilltaget att fotografera sin penis. De skickar bilderna till sina utvalda offer i tron om att dessa ska locka till synd och åtrå. Oftast lockar dessa mest till skratt och avsky. Men det är inte lätt att vara väsen idag kan jag tänka mig.

Vi har även Bitter-Tomten som gått livets hårda skola. Denne gynnare har svår att lära sig nya namn på bakverk och på människor med afrikanskt ursprung. Om dåtida tomten var rädd för järn så är dagens Bitter-Tomte livrädd för älvorna Zara Larsson och Linnea Claesson.

Det var allt från folklivsforskare Kjellsson.

Ted Kjellsson

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 18 januari 2018

Artiklar från 17 januari 2018

Artiklar från 16 januari 2018

Artiklar från 14 januari 2018

Artiklar från 12 januari 2018

Artiklar från 11 januari 2018

Artiklar från 10 januari 2018

Artiklar från 9 januari 2018

Artiklar från 7 januari 2018

Artiklar från 4 januari 2018

Artiklar från 3 januari 2018

Artiklar från 29 december 2017

Artiklar från 26 december 2017

Artiklar från 22 december 2017

Artiklar från 21 december 2017

Artiklar från 20 december 2017

Artiklar från 19 december 2017

Artiklar från 17 december 2017

Artiklar från 14 december 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen