Blödigare än jag trodde

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning.

Jag blev varnad. Många sa till mig att man blir så fruktansvärt blödig man får barn. Jag avskrev det som en myt eller möjligtvis något som händer märkliga människor som inte har någon som helst kontroll över sina känslor.

Men så plötsligt satt jag där med den dagsgamla dottern i famnen och grät till ”Madicken”.

Så när kompisarna tjatade om att jag måste se trailern för den kommande skräckfilmen ”Det” vägrade jag. Jag sa att jag kanske skulle bli rädd. Men det var inte sant. Eller jo, jag var rädd att jag skulle bli ledsen.

Jag hade nämligen sett affischen för filmen. Den visar clownen Pennywise som står bakom en liten pojke iklädd en gul regnjacka. Hans huvud är nedböjt så att man inte ser hans ansikte. Pojken heter Georgie och jag kommer ihåg vad som hände med honom i boken som filmen är baserad på.

Och precis där får jag ont i magen. Precis som jag numera alltid får gällande allt hemskt som händer barn.

När jag häromdagen läste att mannen som kastade ut sin 11 månaders dotter för en kraftverksdamm överklagat och vill ha ett mildare straff, tänker jag spontant: Ja, hans straff borde ändras. Han borde kastas ut från en kraftverksdamm. Och överlever han får han sitta i fängelse.

Så tänkte jag inte förut. Men hans lillflicka är ungefär jämnårig med lillflicka och hur jag än anstränger mig kan jag inte förstå hur någon kan göra något så litet och försvarslöst illa. Jag förstår inte varför det inte är en inbyggd insikt i precis alla människor att barn är värnade. Det är en stor miss i vår konstruktion att det inte är så.

Det är inte dumt att vara blödig, men det kan vara hämmande, speciellt om man låter det spilla över på fiktion. Därför skärper jag mig tittar på trailern till ”Det”. Det är ju bara en film och den ser bra ut.

Men för alla barn som utsätts i den verkliga världen, för dem faller fortfarande tårarna som startade med ”Madicken”.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 20 februari 2018

Artiklar från 18 februari 2018

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 14 februari 2018

Artiklar från 13 februari 2018

Artiklar från 11 februari 2018

Artiklar från 9 februari 2018

Artiklar från 8 februari 2018

Artiklar från 7 februari 2018

Artiklar från 4 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Artiklar från 31 januari 2018

Artiklar från 30 januari 2018

Artiklar från 28 januari 2018

Artiklar från 25 januari 2018

Artiklar från 24 januari 2018

Artiklar från 23 januari 2018

Artiklar från 21 januari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen