Sluta aldrig berätta

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning.
Maria Vilhelmina Sundström. Foto: Maria Wallin

Idag är det dags. Hela Skellefteå kommun kommer i en veckas tid att genomsyras av berättelser. Det är författarbesök, musik, uppläsningar – och såklart det traditionella, muntliga berättandet.

Det är sällan muntligt berättande har huvudrollen, ja nästan aldrig. Det avfärdas som vanliga samtal, kanske underhållning men avsaknaden av epitetet kultur är ofta total.

Men kultur är precis vad det är – kultur som är livsviktig och angelägen. Jag tänker på alla de historier som aldrig skulle ha berättats ifall de inte gick från mun till mun, de historierna som inte ansågs, eller anses, platsa mellan bokpärmar eller på skivbolag.

Jag tänker på vår bygd. Vår fantastiska, vackra bygd vars historia för många skulle vara okänd om det inte vore för stavelserna som våra föräldrar fört vidare. Jag tänker på min egen släkt, på min pappas mormor som blev änka med sju barn när hon var 30 år.

Maria Vilhelmina Sundström, mest känd under namnet Mina, levde sitt liv i ett kronotorp i Stornäs, en mil utanför Jörn. Där fanns ingen brunn, ingen el men kilometervis av myrmark och tallskog. Där fanns sju barn, varav yngsta bara några månader, men ingen make. Hon bytte blöjor ena sekunden, slängde yxan över axeln andra. Hon var stenhård, stadig, mjuk, omhändertagande och rolig, allt på samma gång. Hon är min pappas största förebild och om det inte vore för hans berättelser hade jag aldrig vetat något om stålkvinnan i Stornäs. Jag hade aldrig vetat hur det var att bo åtta personer i två rum, ha en tam trana som stal plättar från vedspisen eller hur livet såg ut för en torpare i Västerbottens inland.

Maria Vilhelmina Sundströms historia bär jag med mig hela tiden, både i mitt namn och under min hud. Hon är min ständiga påminnelse om varför vi aldrig får sluta berätta.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 20 februari 2018

Artiklar från 18 februari 2018

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 14 februari 2018

Artiklar från 13 februari 2018

Artiklar från 11 februari 2018

Artiklar från 9 februari 2018

Artiklar från 8 februari 2018

Artiklar från 7 februari 2018

Artiklar från 4 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Artiklar från 31 januari 2018

Artiklar från 30 januari 2018

Artiklar från 28 januari 2018

Artiklar från 25 januari 2018

Artiklar från 24 januari 2018

Artiklar från 23 januari 2018

Artiklar från 21 januari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen